Sütőtökös-fetás óriás kagylótészta

0
2106

Bár a sütőtök sokkal inkább őszi hangulatú, mint téli, de nálam addig, amíg kapható, mindig van itthon, hiszen az egyik kedvenc alapanyagom. Na jó, az az igazság, hogy nyáron is van belőle, mert szezonban jól bevásárolok, és egyrészt a pincében egészen sokáig bírja, másrészt a mélyhűtőbe is mindig pakolok belőle, elvégre sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség 😉

Amellett, hogy sütve is imádjuk, nagyon szívesen teszem kenyérbe, fahéjas csigába, de akár sütibe is, mert nagyon jót tesz a tészta állagának, és mivel elég semleges, könnyen lehet ízesíteni is.

Most például óriáskagyló tészta töltelékeként végezte, némi feta és parmezán társaságában. Ha csak magamnak készítettem volna ezt az ételt, biztos, hogy feta helyett inkább kecskesajtot használok. De mivel Férj is számított rá, aki viszont nagyon nem csípi az egészen különleges aromájú kecskesajtot, így maradt a sokkal semlegesebb, de legalább annyira finom feta sajt.

Ezzel az óriáskagyló tésztával, valami egészen szürreális módon, kb 6 évvel ezelőtt a piacon, a hentesnél találkoztam. Addig kb sehol, viszont azóta már simán hozzáférhető a nagyon szupermarketekben is.

Mivel elég könnyen széteshet főzés közben, így érdemes betartani, hogy nagyon sok vízben főzd, hogy ne zúzzák össze egymást a darabok, illetve tényleg csak al dente legyen. Így megtölteni is könnyebb, és a paradicsomszószban amúgy is tovább puhul majd. Viszont cserébe nem szakad le a csücske. Ez így most picit misztikusnak tűnhet, de ahogy elkezded főzni, egyből érteni fogod, hogy mire gondolok.

Ha esetleg nem lenne elég a kétféle sajt, azért még egy kis füstölt sonkát is bevetettem: azzal együtt sütöttem meg a megfűszerezett sütőtök kockákat. Miután pedig ropogósra sültek, megszórtam vele a kész tészta tetejét. 😉 Nekem most nyers, füstöl comb volt itthon, de bármilyen más, száraz füstölt sonkával abszolút működik. Ha húsmentes változatban készítenéd, akkor ezt hagyd el.

…mondjuk szerintem ne, mert ahhh…isteni finom a sós sonka szaftjában sült, édes/fűszeres sonka, de lelked rajta 😀

Amúgy a tipikusan ronda, de finom fogás, de legalábbis nem túl fotogén, ráadásul nem is kifejezetten az egyserpenyős darab 😀 de az íze kárpótol a hátrányos külcsín, és a kicsivel több munka miatt.

A sütéshez akkora tepsit válassz, hogy egy sorban elférjen benne a tészta, kb olyan 20×30-as méret lehet praktikus.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét