Ismét hűtőkipakolós, vagyis most mélyhűtőkipakolós projekt…
Még a nyáron sikerült sütnöm egy adag pocsék fahéjas csigát. Tudod, azt a fajtát, ami melegen finom, de mikor kihűl, tök száraz lesz. Szerencsére csak a fele lett fahéjas, a másik felét áfonyalekvárral töltöttem meg, ami kellőképpen puhává varázsolta, úgyhogy az gyorsan el is fogyott.
Nna, azért gondolom nem árulok el titkot, hogy a nyomi fahéjas persze senkinek nem kellett (megértem…:P) Néhány napig rakosgattam, aztán mivel kidobni sajnáltam, – és ugye ételt nem nagyon dobunk ki – majd jó lesz valamire felkiáltással bedobtam a mélyhűtőbe, amit a múlt héten meg is találtam.
Felengedtem, és azt kell, hogy mondjam, hogy határozottan jót tett neki a fagyasztott állapot, de az eredeti formájában biztos, hogy nem fogyott volna el.
…a francia pirítóst meg imádjuk, pláne, ha az fahéjas csigából készül
Vagyis a recept így kezdődne: süss egy adag pocsék, száraz fahéjas csigát… 😛
…ha mondjuk vagy ennyire elszánt (jesszus…mond, hogy nem) 🙂
ellenkező esetben simán jó lesz a bolti változat is.
A nádcukor helyett jó a hagyományos is, de én nagyon szeretem a nádcukor enyhén karamelles ízét, így minden hasonló receptben ezt használom. Gyakorlatilag bármelyik bioboltban, vagy nagyobb üzletben kapható.
Nálam 6 darabból készült, és határozottan kiadós adag lett belőle. Tök egyszerű recept, de mosolygósra varázsolja majd a család reggelét 🙂
Francia pirítós fahéjas csigából:
adag: 4 személyre
elkészítés: kb 40 perc
sütési hőfok: 180’C
6 db fahéjas csiga
3 tojás
300ml tej (ha nem annyira szottyos a csiga, kevesebb is elég lesz)
1-2 evőkanál lágy barna nádcukor (jó a hagyományos is, de én nagyon szeretem a nádcukor enyhén karamelles ízét)
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbér
1/4 tk szegfűszeg
2-3 evőkanál mandulaforgács
Kockázd fel a csigát, és tedd félre. Kicsit langyosítsd meg a tejet, és keverd el a tojásokkal, a cukorral, és a fűszerekkel. Ha elolvadt a cukor, öntsd nyakon a csigakockákat, tedd az egészet tepsibe, szórd meg a mandulával, és 180fokos sütőben kb 25-30 perc alatt süsd készre. Ha a mandula nagyon barnulna, takard le lazán alufóliával. Ha megsült, csurgass rá karamell öntetet, és akár még egy kis porcukor is mehet rá 😉
Tálald azon melegében 🙂