Ha van tészta, amit egész évben szívesen sütök, de Húsvétkor kötelező, az a foszlós kalács. Puha és illatos – az a fajta, amit akár csak úgy, magában is szívesen eszel, nem hiányzik hozzá semmi kiegészítés. Mondjuk nyilván a sonka és a tojás sem ront rajta… 😉

Tudom, hogy ez most furán fog hangzani, de az eddigi tapasztalatok mondatják velem: Szinte mindegy, hogy milyen receptet használsz a kalácskészítésre, az igazán jó végeredmény kb 2 dolgon múlik:
- Ne keleszd túl, és
- találd el a sütési időt.
Különben – bár kívülről szép lesz – nem lesz puha, és foszlós, hanem enyhén száraz, másnapra pedig már pláne élvezhetetlen. Ha neadjisten, így alakulna, ne ess kétségbe, mert abból meg jó kis francia pirítóst rittyenthetsz 😉
- A kelt tésztákhoz általában sertés zsírt használok, de a vaj is éppen olyan jó hozzá
- Tudom, hogy rövidnek tűnik a 20 perces sütési idő, de évek óta sütöm, ez vált be. Persze minden sütő más, így jó, ha ezt ki tudod tapasztalni
- A tésztába „L” méretű tojást használok, és ebből szoktam lecsípni 1 evőkanállal a kenéshez, mert kivagyok, mikor feltörök egy tojást, és pár nap múlva kidobom, mert nem használtam el semmiben. Ennek a mennyiségnek a hiánya nem lesz zavaró a tésztában, és praktikus, mert nem kell takargatnod a megmaradt tojást.
- Én most ilyen kis cuki koszorút készítettem, de csak simán megfonva sem tudsz hibázni
- A kelesztésnél és a pihentetésnél tök jól néz ki, mikor az ember lazán rádobja a textilt, csak az a gond vele, hogy kiszárad alatta a tészta. Takard le inkább nejlonnal vagy fóliával, ami bár kevésbé dekoratív, de sokkal célravezetőbb 🤪
_____
_____
Sós kalács
elkészítés: kb 2 óra
sütési hőfok: 200’C
sütési idő: 20 perc
250 g kenyérliszt
120 g zsíros tej (3,5)
1 tk cukor
15 g élesztő
1 tojás
30g zsír
4g só
a tetejére: 1 ek felvert tojás + 1 ek tej
- A tejet langyosítsd meg, oldd fel benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd, hogy néhány perc alatt felfusson
- A lisztet szitáld tálba, add hozzá a többi alapanyagot, és készíts belőle lágy, sima, fényes tésztát.
- Letakarva keleszd 40-50 percet, vagy amíg a duplájára nem nő. Ez függ a konyha hőmérsékletétől is
- Oszd 5 egyforma részre, és egyenként gömbölyítsd ki. Letakarva pihentesd 20 percet, majd egyenként nyújtsd ki 25-30 hosszúra. A hosszabb oldala mentés szorosan tekerd fel, és csipkedd össze a végét. Sodord kb 40 cm hosszúra. Tégy így a többi tésztával is.
- Készítsd el a fonást: (ehhez találsz segítséget a videóban is) Tedd magad elé a szálakat, a tetejét csípd össze. Oszd el – az egyik oldalra tégy hármat, a másikra kettőt. A hármas csoport külső szálát tedd át középre, közel a kettes csoporthoz. Így most ez lett a hármas csoport. Most az új hármas csoport külső szála mehet középre – és így tovább, amíg el nem fogy a tészta. Eskü, leírni bonyolultabb, mint csinálni 😛 Finoman húzd meg a fonatot, és formázz belőle koszorút. Sütőpapírral bélelt tortakarikában, vagy egy közepesen magas falu tálban hagyd pihenni 30 percet. A pihi félidejében, majd a pihi végén is kend le a tejes tojással, és told 200’C-os légkeveréses sütőbe, 20 percre. 8-9 perc magasságában takard le alufóliával, mert a tojás miatt könnyen megég
- Rácson hagyd langyosra hűlni