A napokban pulled porkot, vagyis tépett sertéshúst készítettem, a maradékot pedig beletekertem ebbe a sós kelt csigába, némi BBQ szósz, sajt és lilahagyma társaságában.
Isteni puha, fűszeres, nyúlós sajtos – abbahagyhatatlan
Igazán sokoldalú kis darab: Egy tartalmas leves utáni második fogásnak, kiadós reggelire, vagy akár kirándulásra – nem lőhetsz mellé 😉
Jóóhát, de kinek van otthon éppen… 😛
- Ha nincs kéznél maradék tépett hús, bármilyen sült csirke-sertés-marha tökéletes a célra, bármilyen fűszeres hússal jól működik.
- Az egyszerűség kedvéért kész BBQ szósszal kentem meg, de ha van házi, még jobb. Mivel a pulled pork már magában is nagyon szaftos, és nem szerettem volna, ha a tészta rommá ázik, így csak vékonyan kentem meg a szósszal Ha klasszik sült hússal készíted, érdemes kicsit gazdagabban mérni a BBQ mártást is, hogy ne legyen száraz
- Trappista helyett bármilyen kemény sajt jó lesz, csak olvadjon
- Szerintem hagymával minden jobb, és nyugi, nem lesz hagymaszagod tőle, úgyhogy nyugodtan vidd magaddal bárhova – szerintem ne hagyd ki 🙂
_____
Sós kelt csiga
adag: 12 darabhoz
sütési hőfok:180’C
elkészítés: kb 2 óra
Hozzávalók
a tésztához:
250 g liszt
100 ml tej
20 g élesztő
2 ek cukor
40g sertészsír vagy puha vaj
1 tojás
1 tk só
a töltelékhez:
200 g pulled pork/vagy más sült hús
3-4 ek BBQ szósz (bolti vagy házi)
120 g trappista sajt
1 nagyobb fej lilahagyma
a tetejére: reszelt sajt
1. A tejet langyosítsd meg, szórd bele a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre, amíg felfut. A többi hozzávalóval együtt mérd tálba, és dagassz belőle lágy, fényes tésztát. Gömbölyítsd ki, és letakarva keleszd kb 40-60 percet, amíg a másfélszeresére nem nő
2. A húst vágd finomra, a sajtot reszeld le, és a hagymát kockázd fel.
3. A tésztát, visszafogottan liszterezett deszkán nyújtsd 30x40cm-es téglalappá ~ kb fél cm vékonyra
4. kend meg a BBQ szósszal, szórd meg a sajttal, majd a hússal. Igazítsd el, hogy mindenhova egyenletes jusson. Végül jöhet a lilahagyma is.
5. Tekerd fel a hosszabbik oldala mentés, és cérnával, vagy fogselyemmel 12 részre – 2-2,5cm-es darabokra.
6. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és letakarva keleszd további 45 percet (télen inkább 60)
7. A tetejét szórd meg reszelt sajttal, és told 180’C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe, és 18 perc alatt süsd meg. 13-14 perc magasságában érdemes letakarni, hogy nehogy megégjen a teteje. Szedd rácsra, és már tálalhatod is.