Jójóó, tudom, hogy ez elsőre egészen szürreálisan hangzik, de ha egy gyors, sós uzsira vagy reggelire vágynál, akkor jó helyen jársz 😉
Sonka, sajt, egy kis tejföl – hiszen tudod, tejföllel minden jobb – (mustár,) újhagyma, és só. Az egészet csomagold kész rétestésztába, süsd ropogósra, és már kész is vagy.
Szinte bármilyen tölteléket tehetsz bele, a lényeg, hogy ne legyen túl nedves, hogy ne áztassa el a tésztát.
De a sonka/sajt/újhagyma mellett a sajt/alma/dió, vagy a feta/spenót is nagyon jó választás
Bár tudom, hogy az ilyen kis batyuk esetében mindig nagy a kísértés, de ne tömd meg nagyon, mert kifolyik a cucc, és pont az ellenkezője történik majd: minden is kifolyik belőle. Úgyhogy a kevesebb, több alapon, elég 1-1 csapott evőkanál.
A formázásnál egyszerűen vágd 3 részre a tésztát, és háromszög alakban hajtogasd fel addig, amíg a tészta el nem fogy.
A mennyiségek abszolút csak tájékoztató jellegűek, készítsd olyan aranyban, ahogy te szereted, vagy ami éppen van otthon
_____
Sonkás-sajtos rétes
Elkészítés: kb 30 perc
Sütési hőfok: 180°C
hozzávalók:
100g sonka
100g sajt
2-3 szál újhagyma
2 ek tejföl
1tk mustár / opcionális
só
1 csomag kész rétestészta (9db-os)
2-3 ek szezámmag / opcionális
a kenéshez: kb 30g vaj
A sonkát és a sajtot vágd apró kockákra, az újhagymát karikára. Keverd el a többi hozzávalóval.
A vajat olvaszd fel, és tedd félre. Végy egy réteslapot, kend le vékonyan vajjal és borítsd be egy másikkal. A lapot vágd 3 csíkra, mindegyik tésztára tégy 1-1 ek
tölteléket, és hajtogasd fel háromszög alakban. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend le egy kevés olvasztott vajjal, és szórd meg egy csipt szezámmaggal. 180 fokos légkeveréses sütőben
süsd 15-20 percet, vagy amíg aranybarna nem lesz. Rácson hagd langyosra hűlni.