Hogy is múlhatna el a karácsony mézeskalács és/vagy sajttorta nélkül?
Sőőt, a legjobb, ha mindjárt mézeskalácsos sajttorta készül, nem igaz? 😉
De most ne szeleteld, inkább kanalazd, és nem, nem azért mert nem dermedt meg a krém, hanem mert pohárban készül.
Sajnos itthon az ilyen típusú desszertek nem túl népszerűek, mert Férj szerint a sajttorta egy baromi nagy átverés, az nem is torta (mert a torta minimum a csokinál kezdődik), a pohárkrémen pedig általában úgy ahogy van lazán átnéz…
Viszont sajnos én mindkettőt szeretem, így jogos önvédelemként inkább akkor készítek, mikor vendégeket várunk, vagy tudom, hogy lesz rá jelentkező. Pedig ebben az esetben a gazdag, fűszeres krém, a ropogós mézeskalács morzsával, és lágy tejszínhabbal elég ütős triót alkotnak.
Szerencsére anyu besegített az eltüntetésében…
Mézeskalácsos sajttorta pohárban
Elkészítés: kb 20 perc
Adag: 6 pohár
Hozzávalók:
15 dkg mézeskalács
3 evőkanál vaj
20 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál porcukor
1/2 teáskanál fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
A tetejére:
2 dl habtejszín
1-2 evőkanál porcukor
A mézeskalácsot törd morzsásra, és keverd el a vajjal. Oszd szét a hat pohárban. A tejszínt félig verd fel, add hozzá a porcukrot, a mascarponét, végül a mézet, és a fűszereket is, és készíts könnyű habot.
A krémet kanalazd a morzsa tetejére, vagy töltsd habzsákba, és azzal nyomd bele. Ez utóbbi kicsit macerásabb, de a végeredmény szebb lesz. Verd fel a tejszínt is, édesítsd ízlésed szerint, és mehet a fűszeres krémre. Minimum három órára tedd hűtőbe, de akár egy éjszakára is elfelejtkezhetsz róla. Végül állíts bele egy cuki mézeskalácsfigurát, és szórd meg gyöngycukorral.