Salisbury steak fasírtgolyó

0
1398

A Salisbury steak elnevezés bár igazán előkelően hangzik, de kb egy faék egyszerű, marhahúsból készült fasírtról van szó, amit általában ellapítva, hússzelet formára formáznak, és gombás szószban tálalnak.

Nevét arról angol-amerikai orvosról kapta, aki az elsők között mutatott rá arra a tényre, hogy táplálkozásunk és egészségügyi állapotunk szoros kapcsolatban áll egymással. A doktor úgy vélte, hogy a zöldségek és a keményítőtartalmú élelmiszerek lebontása közben az emésztőrendszerben méreganyagok keletkeznek, ezek pedig a későbbiekben szívinfarktust, rákot, idegrendszeri megbetegedéseket és tuberkulózist idéznek elő. Rámutatott, hogy az ember fogazata, húsevő fogazat, az emberi emésztőrendszer sovány húsok feldolgozására való következésképp a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és zsírok együttvéve is maximum az étrendünk egyharmadát képezhetik, a kétharmad mindenképp sovány hús legyen. Hogy mennyire volt igaza, az mindenki maga döntse el, mindenesetre a neve fennmaradt 😀

Salisbury steak fasírt

Hússzelet formájában kevésbé, viszont fasírtgolyóknak elkészítve nagyon szeretjük. Marha helyett akár sertésből, sűrű, és ízes mártással, és krumplipürével nagy kedvenc itthon. (és én elvetemült, még áfonyalekvárt is tálalok mellé ;))

Salisbury steak fasírt

_____

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét