A Salisbury steak elnevezés bár igazán előkelően hangzik, de kb egy faék egyszerű, marhahúsból készült fasírtról van szó, amit általában ellapítva, hússzelet formára formáznak, és gombás szószban tálalnak.
Nevét arról angol-amerikai orvosról kapta, aki az elsők között mutatott rá arra a tényre, hogy táplálkozásunk és egészségügyi állapotunk szoros kapcsolatban áll egymással. A doktor úgy vélte, hogy a zöldségek és a keményítőtartalmú élelmiszerek lebontása közben az emésztőrendszerben méreganyagok keletkeznek, ezek pedig a későbbiekben szívinfarktust, rákot, idegrendszeri megbetegedéseket és tuberkulózist idéznek elő. Rámutatott, hogy az ember fogazata, húsevő fogazat, az emberi emésztőrendszer sovány húsok feldolgozására való következésképp a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és zsírok együttvéve is maximum az étrendünk egyharmadát képezhetik, a kétharmad mindenképp sovány hús legyen. Hogy mennyire volt igaza, az mindenki maga döntse el, mindenesetre a neve fennmaradt 😀
Hússzelet formájában kevésbé, viszont fasírtgolyóknak elkészítve nagyon szeretjük. Marha helyett akár sertésből, sűrű, és ízes mártással, és krumplipürével nagy kedvenc itthon. (és én elvetemült, még áfonyalekvárt is tálalok mellé ;))
_____
Salisbury steak fasírtgolyó
Elkészítés: kb 45 perc
Adag: 4 személyre
hozzávalók:
a fasírthoz:
50 dkg sertés vagy marha darálthús
3 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
1 evőkanál worcestershire szósz
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál vöröshagyma granulátum
a sütéshez: 2 evőkanál olaj
a mártáshoz:
2 evőkanál vaj
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál worcestershire szósz
2,5 dl húsalaplé
2 evőkanál kukoricakeményítő + 4 evőkanál vízben feloldva
1 evőkanál ketchup
1 csapott evőkanál barnacukor
Só
A fasírt hozzávalóit dolgozd össze, és készíts kb 3cm átmérőjű gombócokat. Süsd meg az olajon, és tedd félre. Ugyanabban a serpenyőben olvaszd fel a vajat, dinszteld meg az apróra vágott hagymát.
Mehet hozzá a a ketchup, a barnacukor, és a worcestershire szószt, majd öntsd fel a a húsalaplével.
Ízlés szerint sózd. 3-5 perc alatt forrald össze, majd sűrítsd be a kukoricakeményítővel.
Pakold vissza a gombócokat, szórd meg finomra vágott petrezselyemmel, és már tálalhatod is.