A füge chutney után ismét fügés recept, mert még mindig jól el vagyunk látva a terméssel.
Ráadásul a füge és sajt kombó számomra teljességgel megunhatatlan, így igyekszem kimaxolni a lehetőségeket.
Most például ezzel a fügés-fetás focaccia-val, egy kevés mézzel csurgatva, ami még jobban kiemeli a feta sós ízét.
A tészta belül könnyű, levegős, és – ha marad -, még napokig puha.
Én most lyukacsos focaccia formát használtam, de természetesen egy sima kb 35×26-os méretű tepsiben is simán elkészíthető (vagy amekkora éppen van otthon. A tészta mennyisége kb erre a méretre értendő)
Bár ez egy elég laza, kicsit ragacsos tészta, de próbáld minél kevésbé lisztezni.
Fügés-fetás focaccia
Elkészítés: kb 2 óra
Adag: 1
Sütési hőfok: 200’C
hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
2 csapott teáskanál só
3,5 dl víz
a tetejére:
4 evőkanál olívaolaj
5-6 szem füge
10 dkg fetasajt
2-3 evőkanál méz
2-3 ág rozmaring
nagyszemű tengeri só
bors
A tészta hozzávalóit keverd el, és dagaszd sima, rugalmas tésztává. Letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára. Ezután gyúrd át újra, és a kezeddel igazítsd egyenletesen a focaccia formába, vagy a tepsibe. Letakarva újabb fél órát hagyd kelni, miközben a sütőt előmelegíted 200 fokra. Locsold meg az olívaolajjal, az ujjaddal több helyen nyomkodd meg, és pakold rá a negyedekre vágott fügét. Morzsold rá a a fetasajtot, a rozmaringot, és csurgass mézet a tetejére. Végül szórd meg a sóval. Légkeveréses fokozaton 12-15 perc alatt süsd készre . A sütőből kivéve frissen őrölt borssal ízesítsd, és tálald azonnal 😀