Chilis „lasagne”

0
574

Nagyon szeretjük a chili con carne-t, viszonylag sűrűn is készítek itthon, és a végére általában egy tányér szokott maradni. Ezzel amúgy nem is lenne gond, csak ilyenkor van az a helyzet, hogy csak egyikünknek (férjnek, vagy nekem) van belőle ebédje.

Vagyis vagy kéne valamit főzni, hogy senki ne maradjon hoppon, vagy alakítani rajta, hogy mindenki boldog legyen 🙂

Nem kérdés, hogy melyik lesz a nyertes változat, igaz? 😉

Így lett belőle valami, félúton a lasagne és az enchilada között, ami nálunk egyszerűen csak mexikói lasagne fedőnévre hallgat.

Nálam a chili mindig így készül. Lehet, hogy nem autentikus, de mi így szeretjük. De természetesen készítsd úgy, ahogy szoktad, és ahogy az nektek a legjobb 🙂

Chilis lasagne
Chilis lasagne

Az összeállítás pedig kb mint a lasagne, csak itt a paradicsomszósz helyett chili con carne-t rétegezz, a tésztát pedig tortilla lapra cseréld

Chilis lasagne

Hozzávalók a Chili con carne-hoz:
400g darált marhahús
1 fej hagyma
1 csomag chili con carne fűszerkeverék (én mindig a Fűszerész keverékét használom)
2 ek sűrített paradicsom
1 doboz chilis bab
2-3 marék fagyasztott kukorica (ízlés szerint)
500ml paradicsomlé
2-3 ek jalapeno karika
2 ek olívaolaj

Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hozzápirítom a húst is. Megszórom a fűszerkeverékkel, egy-két percet még pirítom. Aztán az egészet átteszem a lassúfőzőbe, hozzáteszem az össze többi hozzávalót, és 8 órát főzöm alacsony fokozaton. Lassúfőző nélkül egyanez a metódus, csak a tűzhelyen, nagyon alacsony lángon főzd minimum egy, másfél órát.
Első körben tejföllel és reszelt sajttal tálalom.

A maradékhoz pedig készítek egy besamel szószt, lilahagymával, és sajttal, és ezzel rétegezem a megmaradt chilis babot.

Mivel változó, hogy kinél, mennyi marad, én most a nálam készült mennyiségeket írom le, vagyis alakítsd a saját igényeidre az arányokat.

Hozzávalók:
3 ek vaj
3 csapott ek liszt
500ml tej (ha van otthon bontott tejszín, az is tökéletes a tej egy része helyett, sőőt!)
1 közepes fej lilahagyma
100g sajt
Só, bors

A vajat olvaszd fel, szórd meg a liszttel, picit pirítsd, húzd félre egy kicsit a tűzről, majd lassan öntsd fel a tejjel. Keverd csomómentesre, és közben mehet is vissza a tűzre. Tedd hozzá az apróra vágott hagymát, és a reszelt sajtot. Fuszerezed, és főzzd addig, amíg a sajt elolvad, és a mártás besűrűsödik.

Már csak össze kell állítani az egészet:

Én 4 tortilla lapba pakoltam a maradékot, és ehhez a mennyiséghez a szósz is bőven elég volt.
Az alsó réteg a tepsiben egy nagy adag mártás. Majd fogj egy tortillát, mérj rá 3-4 kanál chilit, lapold át, és mehet is a tepsibe. Nekem kettő ilyen lap van egy sorban.
Erre jöhet szintén egy nagyobb mennyiségű szósz, és egy újabb réteg chilis tortilla.
Végül öntsd le a maradék mártással, reszelj rá sajtot, és told 180 fokos (légkeveréses) sütőbe, kb 20 percre, vagy amíg a sajt meg nem barnul. Ha nagyon megtömöd a tepsit, tegyél alá valamit, mert könnyen kifolyhat a szósz, és amellett hogy elég büdi az odaégett cucc, de elég nehéz is lekaparni a sütő aljáról (#truestory)

A tetejét szórd meg metélőhagymával, petrezselyemmel, vagy mindkettővel, és már tálalhatod is

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét