Rózsakalács

0
6832

…amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint első ránézésre gondolnád 🙂

Rozsakalacs 8 1


Évek óta, minden húsvétkor nézegetem ezt a rózsakalácsot – ne is kérdezd, hogy miért pont húsvétkor, és miért nem jó hozzá egy random szerda, én sem tudnék rá válaszolni – de aztán rendszeresen ellapoztam. Az idén valahogy elkapott a flow, és mindjárt 3 is készült belőle, különböző receptekkel, más-más mennyiségben és forma-mérettel

Rózsakalács (7)



Szóval, ha idén valami igazán különlegesre vágysz, akkor próbáld ki ezt a gyönyörű, rózsa formájú foszlós kalácsot, ami a húsvéti asztal dísze lesz – és még nagyon finom is. És meg is tudom ideologizálni: ha például a sós kalács tésztájából készíted, akkor tök jó, hogy nem kell szeletelni, hanem mindenki csak szakajt magának egy bimbót…Ha nem, akkor is… 😀

Bár az elkészítése egyszerű, egy titka van: nem szabad túl sűrűn pakolni a tésztát, mert nagyon összenőnek, kimásznak a formából, szétnyomják egymást.
Ha túl sok lenne a tészta, és nem fér be a formába, egyszerűen dobd a megformázott virágokat egy muffin formába egyenként, és süsd ki. Tök jól fog kinézni, és a kalácsot sem borítja meg. Ha nem szeretnéd külön kisütni, válassz nagyobb formát, vagy készíts kisebb adagot.
Amit a fotókon látsz, 24cm-es piteforma, és maradt 3 virág, amit már nem szuszakoltam bele, hanem külön sütöttem ki.

Rózsakalács

_____

Rózsakalács (11)

_____

_____

Rózsakalács

elkészítés: 2-2,5 óra
forma mérete: 24cm átmérőjű piteforma
sütési hőfok: 180’C légkeveréssel

Hozzávalók:
400 g liszt
200 g zsíros tej (3,5) + 1 tk cukor
15 g élesztő
50 g cukor
1 tojás
40 g zsír vagy vaj
Csipet só

tetejére: felvert tojás

  1. A tejet langyosítsd meg, oldd fel benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Hagyd, hogy néhány perc alatt felfusson
  2. A lisztet szitáld tálba, add hozzá a többi alapanyagot, és készíts belőle lágy, sima, fényes tésztát.
    Letakarva keleszd 40-50 percet, vagy amíg a duplájára nem nő. Ez függ a konyha hőmérsékletétől is
  3. Nyújtsd kb 0,5 cm vékonyra, és pogácsaszaggatóval szúrd ki. A maradék tésztát gyúrd össze és takard le.
  4. Formázd meg a rózsákat: tégy le egy korongot, arra kb 2-2,5 centivel átfedve egy másikat, majd ismét a harmadikat. Finoman nyomd össze a tésztát, és tekerd fel. A végeket csípd össze, és a közepénél vágd ketté a feltekert tésztát. El is készültél két rózsával. Tégy így a többi tésztával is.
  5. A piteformát béleld ki sütőpapírral és oszd el benne a virágokat. Ne tedd sűrűn, mert nagyon összenőnek, és kimásznak a formából.
  6. Hagyd pihenni 20 percet, kend le felvert tojással, majd told 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe 20-22 percre. Félidőben takard le, mert könnyen megbarnul.
  7. Rácson hagyd kihűlni

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét