Rizspuding

0
261

Nyáron hidegen, gyümölcs-raguval, télen langyosan, fahéjas almával – a rizspuding az év bármelyik napján jó ötlet 😉

rizspuding


Nem tudom, közületek hányan emlékeznek még a sok-sok évvel ezelőtt bezárt Wendy’s étteremre. Mi nagyon szerettük, és nem csak a burgerek miatt, hanem mert isteni rizspudingjuk volt. Akkor még nem ismertem a férjem, sőt mire megismerkedtünk már az étterem sem volt meg évek óta, de azt a rizspudingot mindketten sokat emlegettünk.

Szerintem a rizspuding és a gyerekkoromból, az emlékeimben élő gyümölcsrizsnek, nem sok köze van egymáshoz.
Persze, ezzel nem azt akarom mondani hogy a gyümölcsrizs ne lenne finom, de a rizspuding egészen más. Lágy, és krémes, a kerek szemű rizs pedig egészen más benne, mint hagyományos rizs, amiből általában a gyümölcsrizst is készítették anno.

Valamiért nehezen állok neki, de nem tudom miért, mert egyébként tök egyszerűen elkészül. Bár nem egy gyors darab, kb. 40-45 perc az elkészítési ideje.

rizspuding2



Tippek

  • Az elkészítéshez mindenképpen kerek szemű rizst használj, mert egyrészt másképp veszi fel a folyadékot, sokkal puhább lesz, másrészt a rajta található keményítő tovább sűríti majd a pudingot.
  • Főzés előtt semmiképpen ne öblítsd le a csomagból egyből mehet a tejbe.
  • A tojást semmiképpen ne közvetlenül a lábosba tedd, mert rántotta lesz belőle: előbb temperáld egy kevés forró tejjel
  • Ebből a mennyiségből kb. négy adag rizs puding lesz majd. Szerintem elég kiadós, de nyugodtan készíthetsz mindjárt dupla adagot is, a hűtőben napokig eláll – bármikor rá tudtok járni 😉

Rizspuding

elkészítés: kb 1 óra + pihi
adag: 4 személyre

Hozzávalók:
1 liter tej
120 g rizs
csipet só

1-2 fahéjrúd
50-60 g cukor
1 tojás
100 ml habtejszín

  1. A tejet mérd egy nagy lábosba, add hozzá a rizst, a sót, a fahéj rudat, a vaníliát és főzd 35-40 percet, közepes fokozaton. Csak finoman gyöngyözzön, figyelj, hogy ne forrjon ki. 10 percenként keverd meg, hogy nehogy odakapjon az alja. Főzd addig, amíg kb a 2/3-részére visszaforr.
  2. Ízesítsd a cukorral (kedved szerint)
  3. Üsd fel a tojást, verd fel. Vegyél ki egy csészényit a forró tejes-rizsből, és lassan, fokozatosan keverd hozzá a tojáshoz, majd folyamatos kevergetés közben mehet vissza a lábosba
  4. Öntsd hozzá a fejszínt is, és főzd további 5 percet, vagy amíg krémes nem lesz.
  5. Tedd át egy tálba, és letakarva hagyd állni 1-2 órát vagy amíg langyosra (vagy hidegre) nem hűl

Végül tálald meggyes szósszal, almával, pumpkin spice sziruppal, vagy friss gyümölcsökkel

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét