Krémes burgonya leves

0
288

Ez a krémes, zöldséges krumpli leves, most amolyan maradék mentő fogás volt. Rakott krumplit készítettem, és szokás szerint megmaradt pár szem krumpli. Ebből általában gnocchit szoktam készíteni, de most nem igazán volt kedvem nekiállni. Helyette inkább egy krémes, kiadós leves lett belőle, sok sok zöldséggel.

Kremes burgonyaleves 5 1


Remek fogás, ha valami melengető ebédre vágysz, és még az amúgy nem túl leveskedvelő férjem is lelkesen kanalazta.

A zöldségeket viszonylag apróra vágva tettem a levesbe, egyrészt hogy hamarabb megfőjön másrészt hogy ne kifejezetten zöldségleves, hanem inkább amolyan ragu jellege legyen

Abban, hogy a krumpli már főtten került bele a levesbe, az volt az izgalmas hogy sokkal sűrűbb, sokkal krémesebb lett tőle a végeredmény, amire persze a tejszín is rátett egy lapáttal, és tovább gazdagította azt.

Végül némi sajt, ami nyúlósra olvadt a forró levesen, egy kanál tejföl, és pár karika füstölt kolbász…

Krémes burgonyaleves (1)2

_____

Krémes burgonya leves

elkészítés: kb 1 óra
adag: 2 személyre

  hozzávalók:

  • kb 100 g füstölt kolbász
  • 1 nagyobb répa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1-2 babérlevél
  • Két gerezd fokhagyma
  • 2 közepes főtt burgonya
  • Bors
  • kb 700 ml húsalaplé
  • 120 ml főzőtejszín

    tálaláshoz:
    Tejföl, kolbász, sajt, petrezselyem

  1. A kolbászt hámozd meg, és vágd apróra. Egészen alacsony lángon hagyd hogy teljesen ki süljön a zsírja.
  2. Közben darabold fel apróra a zöldségeket.
  3. A kisült kolbászhoz add hozzá a finomra vágott hagymát, és dinsztelt további 10 percet, vagy amíg a hagyma üveges nem lesz. Mehet bele a fokhagyma is, majd a kétféle répa. Szórd meg a liszttel, és hagyd 1 percig pirulni.
  4. Öntsd fel a 20 alaplével, mehet hozzá a babérlevél, és főzd, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak.
  5. A krumplit vágd kisebb kockákra, és ezt is add hozzá a leveshez. Főzd további kb 15 percet, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, és a krumpli el nem kezd szétfőni, ezzel is sűrítve a levest.
  6. A tejszínt langyosítsd meg, és keverd hozzá a leveshez. Borsozd ízlés szerint, és ha szükséges ízesítsd sóval is.
  7. Adj neki további 5 percet, és már tálalhatod is: egy marék sajttal, néhány vékony karika füstölt kolbásszal, és egy kanál tejföllel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét