Mindenképpen szeretném előre leszögezni, hogy a családban senki nem él ételallergiával, így amikor glutén, laktóz, vagy bármilyen mentes receptet készítek, annak nem egészségügyi okai vannak, és nem is úri huncutság. Egyszerűen azt gondolom, hogy bár alapvetően hagyományos étrendet követünk, színesíthetjük a mindennapokat a nem feltétlenül hagyományos alapanyagokkal.
…és hátha jól jön valakinek egy mentes répatorta recept 😉
A valamilyen mentes sütik elkészítése mindig némi kihívást jelent, mert ez a fránya alapanyag nem akar úgy viselkedni, mint a hagyományos társai, ennek a tortának is másodszor lett olyan az állaga és az íze, mint azt szerettem volna. Viszont utána már tényleg nagyon jól sikerült.
Azt mindenképpen tudni kell, hogy nem, ez nem lesz a megszólalásig olyan, mint egy klasszikus répatorta, hiszen egész másból készül. Tehát ha azt keresed, biztosan csalódni fogsz. Picit tömörebb, de ettől függetlenül nagyon szaftos, puha, és jó fahéjas
A receptben nem előre bekevert, és készen megvásárolt lisztkeveréket használtam, hanem maglisztekből sütöttem. Leginkább mandulalisztből. Maga a tészta teljesen tejmentes, viszont van benne tojás, tehát nem vegán. A teljesen növényi változathoz a tojás helyettesítheted lenmag tojással.
Mivel ahogy már említettem, nálunk nem gond a laktóz sem, így a tetejére került krémet klasszik tejszínből, és mascarponéből készítettem, de ebből is választhatsz laktózmentes vagy növényi alternatívát, a preferenciáidnak megfelelően.
Jó nagy diódarabokat hagytam benne, mert szeretjük, mikor ropogós falatokra akadunk a tésztában, de természetesen finomabbra is darabolhatod.
A bekevert tészta elég sűrű lesz majd, ne lepődj meg, de szépen át fog majd sülni, ne aggódj.
A recept hozzávalóit a Magosbolt webáruház biztosította, belinkeltem nektek az alapanyagokat 🙂
Gluténmentes répatorta
Elkészítés: kb 1 óra
Forma: 16cm-es tortaforma
Sütési hőfok: 170’C
Hozzávalók:
a tésztához:
150g mandulaliszt
50g kókuszliszt
15g kókuszreszelék
1 tk sütőpor
1tk szódabikarbóna
2 tk fahéj
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk szegfűszeg
csipet só
2 tojás
100g juharszirup
40g mandulakrém vagy mogyoróvaj (folyós)
100ml mandulatej, vagy más növényi tej
50ml kókuszolaj
200g sárgarépa (kb 2 közepes darab)
80g dió darabolva
a krémhez:
100ml tejszín
100g mascarpone
2-3 ek porcukor
a tetejére: 20g dió finomra vágva
Keverd el a kétféle lisztet, a kókuszreszeléket, a fűszereket, sütőport, szódabikarbónát és a sót, és tedd félre. A répát reszeld le a kislyukú reszelőn.
A tojást lazán verd fel, add hozzá a langyos kókuszolajat, a juharszirupot, a mandulavajat, és a tejet. Forgasd bele a répát, és a diót, majd óvatosan a szárazanyagokat is.
Simítsd sütőpapírral bélelt tortaformába, és 170 fokon 45-50 perc alatt süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd! Majd rácson hagyd, hogy teljesen kihűljön
A krémhez verj laza habot a hideg tejszínből, add hozzá a mascarponét, és a porcukrot, és alacsony fokozaton készíts belőle kemény habot. Tedd a torta tetejére, és egy kanállal készíts rusztikus hullámokat 😉 Végül szórd meg finomra vágott dióval, és már tálalhatod is.
Boldog nyusziünnepet 😉