Gyerekkorom óta szeretem a húsokat valamilyen gyümölccsel. Nem csak a savanyított szilvára, vagy a meggyszószra gondolok – bár ezek is nagy kedvenceim – de például a kivit vagy az almát is szívesen teszem akár egy szendvicsbe is. Emiatt eleinte anyu elég furán nézett rám, és Férj is enyhén meglepődött, mikor gyümölcs salsát készítettem valamilyen sült mellé, de azóta már ő is lelkesen kóstolja az újdonságokat
Szeretem hétköznap a könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket (na jó, hétvégén is szeretjük őket) így sűrűn van itthon amolyan ázsiai ihletésű bárakármi…
Most pláne jól jött, mert kb karácsony előtt voltunk utoljára bevásárolni, így ilyenkor abból főzök ami otthon van.
A csirkeszósz alapja a rizsecet. Ha még nem ismered, érdemes kipróbálnod, mert sokkal lágyabb, mint a hagyományos ecet. Valahol a klasszik és az almaecet között, az almához közelebb. Gyakorlatilag bármelyik nagyobb szupermarketben kapható, és eláll örök élet plusz egy napig.
Ha szereted, bátran tegyél a szószba halszószt, vagy oyster szószt. Nekünk nagyon nem barátunk, részemről a hal is max a tonhalig jöhet, így ezeket általában hanyagolom.
Még ünnepek előttről maradt itthon egy szem mangó, ami valami egészen meglepő és varázslatos módon pont jó állagú volt: vagyis már édesre és lédúsra érett, de még éppen nem indult hanyatlásnak. Amúgy ez elég ritkán fordul elő itthon: mert vagy még zöld, vagy már túlérett, mire a kezünkbe kerül. Egyébként számomra a mangó kb az egyetlen olyan gyümölcs, amit szívesebben eszem valamilyen feldolgozott formában, vagyis nem a felkockázom és megeszem állapotban.
A legjobban így, hagymával, mentával, pici chili pehellyel, és kevés citrommal.
Az édes gyümölcsöt nagyon jól ellensúlyozzák a fűszeres hozzávalók, a citrom pedig elveszi a hagyma erejét. Nem állítom, hogy egy állásinterjú előtti ideális fogás, de férj ebédre vitte magával, és nem, nem lett tőle hagyma-szaga
A mangó salátát akár előző nap is elkészítetted, hogy még jobban összeérjenek az ízek.
A csirkéhez pedig elég annyi idő, amíg a rizs megfő, és picit még áll a gőzben, a fedő alatt. Durván 30 perc alatt kész vagy az egész fogással.
Ragacsos csirke mangó salátával
elkészítés: kb 30 perc + 5 a saláta
adag: 2 személyre
hozzávalók:
A salátához
1 db érett mangó
1/2 lilahagyma
1/4 citrom leve
csipet chili
pár levél menta
A mangót kockázd fel, a lilahagymát szintén, ízesítsd a citrommal, a chilivel, és a mentával. Tálalásig tárold hűtőben, letakarva.
a „páchoz”
70ml rizsecet
3 ek méz
1/2 citrom leve
100ml víz
4 ek szójaszósz
1 tk chili pehely
2-3 cm reszelt gyömbér
1 gerezd fokhagyma félbevágva
1 ek kukoricakeményítő 4 ek vízben feloldva
1 kisebb csirkemell filé
só
2 ek olaj (pl olíva)
1 ek szezámmag
Először készítsd el a pácot: A kukoricakeményítő kivételével az összes hozzávalót tedd egy kisebb lábosba, és forrald fel. Amíg az rotyog, szeleteld nagyobb csíkokra a csirkemellet, sózd, és magas hőfokon pirítsd meg az olajon.
Közben a forró szószhoz keverd hozzá a keményítőt, és ha már újra kitisztult a folyadék, és a csirkét is jónak ítéled, borítsd a madárra. Hagyd, hogy a mártás bevonja a húst, végül szórd meg és forgasd össze a szezámmaggal is.
Kb ennyi volt, már csak tálalnod kell rizzsel, és a hideg mangó salátával.