Szereted a quinoát?
Ez az apró magocska a többi gabonához képest magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, tehát kiváló fehérjeforrás, és ásványi anyag, vitamin és tápanyag tartalma is kimagasló
Mivel gluténmentes, az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják, emellett könnyen emészthető, és jó hatással van az emésztőrendszerre is. Az egyik legtáplálóbb gabonaféle, sokféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, vas, cink) tartalmaz, de igen gazdag B-, C- és E-vitaminban is.
Magas a rost- és esszenciális aminosav-tartalma, valamint antioxidánsokban is bővelkedik. Kimagasló tápértéke mellett számtalan pozitív egészségügyi hatása és alacsony kalória tartalma miatt nagyon ajánlott különböző diéták használatához (forrás, további hasznos infók, és egyúttal quinoa lelőhely is: Magosbolt
A quinoát általában főzve, köretnek, salátában, vagy puffasztott verzióban fogyasztjuk. Semleges íze miatt pedig mind sós, mind édes ételekhez kiváló alapanyag.
Nálam most a hagyományostól teljesen eltérő változatban került az asztalra, lepényt készítettem belőle.
A sajttól krémes, a lilahagymától pikáns, a diótól ropogós, végül a citromtól pedig igazán friss lett. Szóval a végeredmény elég komplex 😉
Nagyon szeretem ezeket a lepényes cuccokat, legyen az sima laposkenyér, sárgarépás tortilla, vagy most ez quinoa lepény, ami tényleg pofonegyszerű, csak egy dolog miatt macera kicsit, hogy előző este be kell áztatni a quinoát.
Az igazság az, hogy ezt leginkább akkor szoktam készíteni ebédre, mikor egyedül vagyok itthon. Szerintem ez a tipikus „csaj-kaja”, amit leginkább csak én szeretek itthon. Vagyis ez így nem igaz, de Férj biztos furán nézne rám, ha ebédre egy ilyen kis – jól megpakolt – lepénykét tennék elé, csemete pedig, akármennyire is bevállalós, a lilahagyma miatt biztos nem lenne túl lelkes. Na jó, azért Férj pl reggelire egész biztos, hogy szívesen betolná.
Apropó lilahagyma: nem, ebben a formában nem leszel tőle hagyma szagú, mert egyrészt enyhén megsül, másrészt a citrom, ami végül kerül rá, még inkább elveszi az erejét, és a bukéját 😉 Én inkább roppanósan szeretem, ha te puhábban, picit süsd tovább, vagy vágj egészen vékony hagymakarikákat.
Egyébként elsőre talán a citrom is furán hangozhat, de hidd el, friss, és különleges ízt ad neki
A receptben most egy személyre adtam meg a hozzávalók mennyiségét, de természetesen variáld kedved szerint.
Nálam öntöttvas serpenyőben készült, mert ezt simán be tudom tenni a sütőbe, és előre felforrósítani. Ennek azért van jelentősége, mert amikor a forró serpenyőbe beleöntöd az olajat, és arra a tésztát, az annyira forró, hogy egyből elkezd sülni, így biztos, hogy nem ragad majd bele az edénybe. Ha nincs otthon ilyen darabod, nyugodtan használj jénait, vagy akár valamilyen cserép edényt. A nyeles változat azért praktikusabb, mert könnyebb megfogni. Mindenesetre vigyázz vele, meg ne égesd magad. (egyszer véletlenül rámarkoltam a tűzhelyen a vasserpenyő nyelére…maradjunk annyiban, hogy nem volt őszinte a mosolyom, és hmmm…senki anyukája nem volt úriasszony)…
Quinoa lepény
adag: 1 személyre kb 18cm átmérőjű serpenyőhöz
elkészítési idő: kb 30 perc + áztatás
sütési hőfok: 230’C
Hozzávalók
A tésztához
1 dl quinoa
1 kis gerezd fokhagyma
csipet só
víz
A sütéshez: 1 evőkanál olívaolaj
A tetejére
5 dkg fetasajt
1 marék dió nagyobb darabokra vágva
1 kis fej lilahagyma
néhány csepp citromlé
A quinoát, legalább 8 órára áztasd be, háromszoros mennyiségű vízbe. Mosd át, mert keserű lehet, és a fokhagymával és a sóval tedd turmixgépbe. Adj hozzá 2-3 evőkanál vizet, és turmixold simára. Próbálnám szépíteni, de bizony ezen a ponton elég büdi a cucc, de ez ne szegje kedved, elmúlik majd 😉 Palacsintatészta sűrűségű tésztát készítsd.
Ha nagyon sűrű, még 1 evőkanál vízzel hígítsd.
A sütőt kapcsold 230 fokra, és forrósítsd fel benne egy vas serpenyőt. Óvatosan olajozd ki, és öntsd bele a tésztát.
Kb 10 percet süsd, amíg a tészta meg nem szilárdul, és alul aranybarnára nem sül. Egy lapáttal fordítsd át (vagyis az alja lesz a teteje) a serpenyőben, morzsold rá a feta sajtot, a karikákra vágott lilahagymát, szórd meg a dióval, és ízesítsd citrommal. Told vissza a sütőbe, további 8-10 percre, vagy amíg a sajt enyhén meg nem olvad, de a dió még nem ég meg. Csúsztasd tányérra, ízlés szerint szórd meg rukkolával, vagy friss bazsalikommal, és fogyaszt azonnal