Tipikusan az a darab, amikor nem tudod, mit főzz, de valamit kéne, és lehetőleg azonnal legyen is kész, de max 20 perc, és jó lenne, ha mosogatni sem sokat kéne utána. Vagyis semmiképpen nem pl lasagne… 😉
Ez az aszaltparadicsomos tészta majdnem az összes feltételnek megfelel, kivéve, hogy nem csak egy serpenyőben készül, mert külön meg kell főzni a tésztát, de azért a minden más tekintetben elég jól teljesít.
Nálam most épp sertéscomb volt a hűtőben, vagyis a sütési idő picit hosszabb volt, de csirkemellből is tökéletes, és akkor tényleg kész vagy vele 20 perc alatt. Mondjuk a munka mindkét esetben kb alig vele, vagyis válaszd azt, amelyiket jobban szereted.
Aszaltparadicsomos tészta
adag: 2-3 személyre
elkészítési idő: kb 20 perc / a választott hús miatt lehet hosszabb
hozzávalók
3 gerezd fokhagyma
8-10 darab olajban eltett szárított paradicsom
2 evőkanál olívaolaj a paradicsomból
1 csirkemell filé vagy kb 500g sertéscomb
só
200ml főzőtejszín
50g trappista
kb 200g tészta – nálam most ez a könyökcső tészta
1 marék friss bazsalikom
nagyobb csipet chili pehely
kb 1 dl tésztavíz
Tetejére: parmezán
A szárított paradicsomot és a fokhagymát az olívaolajon picit futtasd meg, amíg illatos nem lesz. Vedd ki, tedd félre, és add az olajhoz a falatnyi darabokra vágott húst. Ha csirkemellből készíted, pirítsd meg néhány perc alatt. Ha sertésből, akkor takard le, és pirítsd le zsírjára. Tudod, mikor a víz már elpárolgott róla és megpirult a saját zsiradékában.
Közben főzd ki a tésztát is, de tegyél félre egy kevés főzőlevet.
A megpirult paradicsomot picit aprítsd össze. Nem kell apróra, de lehetőleg jusson minden falatba, és mehet is vissza a húsra. Végül öntsd fel a tejszínnel, szórd meg a reszelt sajttal és alacsony lángon hagyd, hogy a sajt elolvadjon, és a mártás krémes legyen. Ha nagyon sűrű, akkor egy kis tésztafőző lével lazítsd.
Végül borítsd hozzá a tésztát, a bazsalikomot, és a chili pelyhet. Forgasd össze, és már kész is vagy.
Tálalásnál szórd meg parmezánnal, még bazsalikommal, és ízlés szerint további chili pehellyel.