Az eper szezon végére még egy könnyű, gyors pohárkrém.
Az nem titok, hogy az eper és a bazsalikom nagyon jó barátok, ha ehhez még egy kis lágy, vanília krém is párosul, akkor a végeredmény csak jó lehet.
Más háztartásban általában a tojásfehérje marad meg, nálunk ez pont fordítva van, a sárgájával vagyok mindig bajban 😛
…pláne, mióta elég sűrűn készül itthon macaron…
De egy könnyű vaníliakrémmel nem nagyon tudok mellélőni. Ha már nincs eper, bármilyen puha húsú gyümölccsel helyettesíthető. Málna, barack, nektarin, amit csak szerettek 😉
_____
Epres-vaníliás pohárkrém
Elkészítés: kb 1 óra + pihi a hűtőben
Adag: nekem 3 pohár lett belőle
hozzávalók:
az epres réteghez:
250g eper
1-2 ek porcukor
6-8 levél friss bazsalikom
1 ek frissen facsart citrom
a krémhez:
3 tojás sárgája
120ml tej
25-30g cukor
1 tk vanília kivonat, vagy egy fél rúd kikapart belseje
100ml tejszín
a rétegezéshez:
piskótatallér, babapiskóta, vagy vajas keksz
Tedd fém vagy üveg tálba az összes hozzávalót, és vízgőz fölött, alacsony lángon sűrítsd be. Eleinte nem nagyon hiszed, hogy egyszer összeáll majd, aztán már lesz remény, ami újra elmúlik (értsd: megint picit ellágyul a sztori), de végül csak besűrűsödik majd. Akkor vagy jó, ha kb majonéz állaga lesz majd. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön.
Amíg hűl, készítsd el az epres réteget: az epret tisztítsd meg, és vágd falatnyi kockákra. A bazsalikomot aprítsd finomra. Keverd el az eperrel, szórd meg a porcukorral, és csepegtesd rá a citromot. Óvatosan forgasd össze, és hagyd állni 1 órát, hogy egy kis levet eresszen.
Már csak össze kell állítanod:
Tégy epret alulra, erre mehet egy marék piskótatallér, vagy keksz nagyobb darabokra tördelve, majd kanalazz rá krémet. Ismét egy kis eper, egy kevés piskóta morzsával megszórva, és már mehet is a hűtőbe, kb 1 órára, amíg a piskóta kicsit megpuhul.