Borsmentás Candy cane keksz

0
3185

…vagy magyarosa(bba)n hívhatjuk bot vagy sétapálca nyalókának…keksznek…szóval sétapálca keksz…vagy botnyalóka keksz…? ohh bakker…🤪 a lényeg, hogy csíkos, hajlik, és borsmentás 😍

Candy cane keksz (5)


Gyerkőc és én imádjuk a borsmentát. Szezonban mindenbe is tesszük: forró csokiba, tejeskávéba, és most ezekbe a cuki kis sétapálca formájú kekszekbe is. A borsmentáról azt érdemes tudni, vagy érdemes figyelembe venni, hogy kis mennyiségben tényleg isteni finom, nagy mennyiségben viszont határozottan fogkrémre hajaz. Szóval csak óvatosan, ebben az esetben kifejezetten igaz, hogy a kevesebb több.
Csak a piros tésztát ízesítettem vele, hogy ne legyen túl karakteres


Egyébként ez egy teljesen hagyományos, klasszikus vajas keksz, ha bármilyen nyomdázható kekszet készítek, mindig ezt a keksz receptet szoktam használni. Bár van benne egy kis sütőpor, ami nagyon jót tesz az állagának, viszont nem annyira sok, hogy felpufisodjon, és eldeformálódott. A nyomdázott mintákat is nagyon szépen megtartja. Persze erre most nincs igazán szükség, de ki tudja, mikor jön majd jól

FONTOS! Ne gyúrd sokat, mert a kezedtől ellágyul a tészta és ragacsos lesz. Gyors mozdulatokkal dobd össze, vagy használj villát. De szerintem a késes aprító a legjobb 😉

Ha nem szereted, vagy épp nincs kéznél borsmenta, használj helyette vanília kivonatot – egyszerűen keverd hozzá a tésztához a többi hozzávalóval együtt

Figyelj rá, hogy a keksz ne barnuljon meg, mert bénán néz ki – tapasztalat 😛

Néhány évvel ezelőtt már készítettem hasonló kekszet, de akkor annyira tehetséges voltam, hogy kellemes (nem🤪) világosbarnára sütöttem. Nna, ezen annyira felhúztam magam (jahh, kispukkancs 🤦🏼‍♀️😅🤪), hogy gondoltam megbüntetem a csitt módszerrel, és nem is gondolok rá többet 😄 de az idén annyi helyen jött velem szembe, hogy muszáj volt újra nekifutni.

Candy cane keksz (6)

_____

_____

Sétapálca keksz

adag: 12 darab
sütési hőfok: 160’C
sütési idő: 7-8 perc

Hozzávalók: 12 darab kb 10 cm-és darabhoz
150 g liszt
50 g hideg! vaj
1 tojás fehérje
100 g porcukor (!)
1 kk sütőpor

A piros réteghez:
+ borsónyi piros ételfesték
1 kk borsmenta a kivonat

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit dolgozd el a hideg vajjal, és a többi hozzávalóval késes aprítóban néhány másodperc alatt készíts belőle tésztát. Ha nagyon száraz adj hozzá 1-2 ek vizet.
    Felezd el. Az egyik feléhez add a piros ételfestéket, és a borsmenta kivonatot. Tedd vissza az aprítóba és gyúrd egyneművé.
  2. Mindkét tésztát csomagold fóliába, és legalább fél órára tedd be a hűtőbe, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.
  3. Majd csomagold ki, és mindkét tésztából készíts kb. 3 cm átmérőjű hengert. Vágd 12 egyforma darabra. Végy egy fehér, és egy piros tésztát és külön sodord őket kb. 1 cm átmérőjű, 13-14 cm hosszú hengere. Tekerd össze a két tésztahengert, és néhány másodperc alatt simítsd össze. Készítsd el a séta pálca formát, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire.
  4. Ha lehetőséged van rá, tedd vissza a hűtőbe, amíg a sütő bemelegszik. 160°-os, légkeveréses sütőben 7-8 perc alatt süssük készre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét