…az egyik legjobb dolog, ami az őszibarackkal történhet… 🙂
Sokáig nem szerettem szerettem a leveles tésztát, és a használata kizárólag a karácsonyi Wellington elkészítésére korlátozódott. Azt hiszem tavaly nyáron jöttem rá arra, hogy ez tulajdonképpen egy tök praktikus hozzávaló, és jó ha van a hűtőben egy csomag.
Azóta többször készítek édes vagy sós valamit belőle, például ilyen tök egyszerű kis lepénykéket, amik mindig az éppen aktuális idénygyümölcsöt kapnak a tetejükre
Most épp a őszibarack van soron… 😀
Tényleg faék, de a tészta levegős és roppanós, a gyümölcs édesre és krémesre sül, és a kevés fahéj és a néhány csepp citrom még jobban kiemeli az ízét.
…és végül már csak egy kérdés van:
Fahéjas, vaníliás cukormázzal, vagy egy gombóc vanília fagyival tálalod? Vagy fenébe a visszafogottsággal, jöjjön ebben a sorrendben 🙂
Néhány tipp a még jobb végeredményért 😉
- Lehetőleg érett barackot válassz, de olyat, ami még nem plötyi, különben nagyon összetörik, mikor összeforgatod a fahéjjal és a cukorral. Én nem hámoztam, de ha nagyon lekívánkozik a héja, akkor ne állj ellent.
- Lehetőleg ne kend össze a fahéjas cukorral tészta szélét, így szebb lesz majd, és tuti fényes a felvert tojástól
- A cukormázhoz csak fokozatosan adagold a vizet, az első teáskanál után csak cseppenként, mert rettenetesen hamar nagyon híg tud lenni.
- A tésztát ne süsd túl, és lehetőleg minél hidegebben tedd a forró sütőbe. Így lesz igazán ropogós és leveles.
Barackos tart
Elkészítés: kb 30 perc
Adag: 4-6
Sütési hőfok: 200’C
hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
3 szem őszibarack
2 ek cukor
1 ek liszt
1/2 tk fahéj
1 ek citromlé
2 ek szeletelt mandula
1 tojás
a mázhoz:
3 ek porcukor
csipet fahéj
1/4 tk vanília
1 tk víz
A barackot vágd fél cm vékony csíkokra, szórd meg a cukorral, a fahéjjal, a liszttel, és mehet hozzá a citrom leve is. Óvatosan forgasd össze. A leveles tésztát terítsd ki, és vágd 9-12 darabra.
Tégy 3-4 szelet barackot a tésztanégyzetek tetejére, szórd meg a mandulalapokkal, körben kend le a tésztát a felvert tojással, és 200’C-os, légkeveréses sütőben 13-14 perc alatt süsd aranybarnára.
A cukormázhoz keverd el a hozzávalókat, és csurgasd le vele a langyos lepénykéket. Tálald azonnal, kedved szerint egy gombóc vaníliafagyival