Szeretjük a szűzpecsenyét, mert szaftos, finom, sokféleképpen felhasználható, és gyorsan elkészül. Nem csak a hétköznapokban, de például egy kis narancs hozzáadásával akár ünnepi étel is lehet belőle.
Ez a mézes, narancsos változat kicsit ragacsos, jó fűszeres, belül pedig vajpuha. Az elkészítése pofonegyszerű, csak fűszerezd be a húst, pirítsd közbe, öntsd le a mázzal, és süsd készre.
Ha te sem szeretsz tepsit sikálni, akkor mindenképpen tegyél egy sütőpapírt a hús alá, mert döbbenetes módon képes beleégni a máz.
Én most pirítotthagymás krumplival, és birsalma kompóttal tálaltam. Ez utóbbit anyósom szokta készíteni, és már ideje lenne megtanulnom, hogy készül, mert eszeveszetten finom
_____
Ragacsos sertésszűz
elkészítés: 40 perc + pihi
adag: 2-3 személyre
sütési hőfok: 190’C
hozzávalók
500g sertés szűzpecsenye
a fűszerkeverékhez:
1 tk pirospaprika
1 tk fokhagyma granulátum
1/2 tk vöröshagyma por
1/2 tk kakukkfű
1/2 tk rozmaring
só, bors
a mázhoz:
2 gerezd foghagyma összenyomva
2 evőkanál méz
1/2 narancs leve
3 ek szójaszósz
1 ek sriracha (csípős paprikakrém)
1 ek díjon mustár
1 ek olívaolaj
a sütéshez:
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
Keverd el a fűszerkeverék hozzávalóit, és dörzsöld bele a húsba. Tedd félre 1 órára szobahőmérsékleten, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe.
Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat és a vajat, és süss kérget a húsra.
Közben készítsd el a mázat is, vagyis egyszerűen keverd el a hozzávalókat. Forgasd meg benne a megpirult húst, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Öntsd rá is, hogy mindenhol alaposan bevonja. Tedd 190 fokos, légkeveréses sütőbe, és 25 perc alatt süsd készre. Közben néha locsold meg a lecsurgó mázzal.
Tálald friss narancsszeletekkel, sült zöldségekkel, vagy hagymás, pirított burgonyával.