Az idén úgy tűnik, mindenbe vagy tojáslikőr, vagy narancs kerül 😉
Például ebbe a narancsos gesztenyetortába, ami két, már jól bevált receptem inspirációjának eredménye: A sütés nélküli gesztenyés szeleté, és a narancsos mézeskalácstortáé
A krémben a tejszín és a gesztenye mellett egy kevés mascarpone is helyet kapott, így sokkal stabilabb, masszívabb lett, gond nélkül megtartja a piskótát, és könnyű vele dolgozni. Gesztenyemasszából itthon évek óta csak a Maroni, fehérarany gesztenyemasszáját használom. Nem reklám, egyszerűen imádjuk. Többféle hasonló terméket is kipróbáltunk már, mert Férj imádja, de az említett darabot semmi nem tudta überelni.
A piskóta egy nagyon gazdag, és a narancsnak köszönhetően nagyon karakteres darab. Nem a laza, könnyű, hanem a szaftos, és picit sűrűbb változat. A tejszínes krémtől pedig igazán puha lesz. Ezzel együtt bőven elég belőle egy szelet, így a 18cm átmérőjű torta szerintem 12 embernek bőven elég. Pláne, hogy egy egy kifejezetten magas torta.
És, ha már a magas tortánál járunk: Ha van magas tortaformád, az szuper, mindenképpen azt válaszd. Na nem, akkor tégy úgy, ahogy én is, vagyis sütőpapírral emeld meg. Ezt nagyon egyszerűen megteheted. Tegyél egy kerek lapot alulra, kőben pedig egy egyeneset úgy, hogy kb 5 centivel lógjon túl a forma peremén. Ha vékonyan megkened a forma oldalát vajjal, akkor tök jól beleragad a papír, és nem mozdul majd el, mikor beleöntöd a tésztát. Sütés közben pedig remekül megtartja a tésztát, szép, egyenesen emelkedik majd túl a formán.
Narancsos gesztenyetorta
elkészítés: kb 2 óra
forma mérete: 18cm
sütési hőfok: 180’C
Hozzávalók: 18cm átmérőjű tortaformához
A piskótához:
200g cukor
20 dkg vaj
3 tojás („L” méret)
1 dl tej
1 narancs héja
100ml frissen facsart narancslé (1/2 narancs leve)
350g liszt
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 tk fahéj
Csipet só
a krémhez:
500g gesztenyemassza
150g mascarpone
350ml tejszín
2 ek porcukor
1 csomag zselatin fix
Először a piskótát készítsd el: A szoba-hőmérsékletű vajat és a cukrot, verd habosra robotgéppel. Egyenként add hozzá a tojásokat is, majd a tejet, a narancslevet, és a reszelt narancshéjat.
A lisztet szitáld tálba. Mehet hozzá a sütőpor, a szódabikarbóna, a fahéj és a só. Vegyítsd el a tejes keverékkel, és keverd csomómentesre. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, néhányszor csapd a pulthoz, hogy a bubik kijöjjenek.
180 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton egyenként süsd meg őket. Kb 45-50 perc kell neki, de tűpróbával ellenőrizd. Rácson hagyd kihűlni.
A krémhez: A gesztenyemasszát olvaszd ki, és robotgéppel keverd krémesre. A tejszínt verd kemény habbá. Félúton add hozzá a porcukrot és a zselatin fixet is.
Kisebb adagokban keverd bele a gesztenyés krémhez.
A torta tetejét igazítsd egyenesre, majd vágd három részbe, Tösd meg a krémmel, majd kend körbe a torta oldalát is.