Kétsajtos csiga

0
1584

Praktikus vendégváró, vagy uzsi csomagba való, de akár a nyári kirándulásra is jól jön ez a sajtos csiga.

Nálunk sűrű vendég, akár reggelire is. Mondjuk nem frissen, melegen, mert annyira még én sem vagyok altruista, hogy két órával hamarabb felkeljek, azért, hogy ott illatozzon a reggeliző asztalon (és tuti, hogy a család is éhen halna, mire elkészül – nyilván…:P) de tökéletes az állaga akár hidegen is, úgyhogy simán jó, ha előző délután elkészíted.

Ilyenkor karácsony környékén, mikor az édességek már amúgy is az ember fülén jönnek ki, kifejezetten jó vendégváró lehet.

Fetás csiga

Nálam kétféle variációban szokott előfordulni: az egyik ez a hagyományos önálló csiga-féle, a másik pedig a fahéjas csiga style. Az utóbbinál vastagabbra vágom a szeleteket, és egy nagyobb tortaformába, egymáshoz közel pakolom a darabokat.

Mindkettő máshogy finom. A magányos daraboknak frissen ropogós a héjuk, bár másnapra bepuhul majd. Sokkal könnyebben tálalhatóak, és csomagolhatóak. Ránézésre dekoratívabb, nna 🙂

A vastag verzió ezzel szemben puha belül és kívül is. Tök jól lehet szétszedni, és intenzívebb benne a krém is.

fetás csiga

Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, szerintem azt érdemes figyelembe venni, hogy milyen alkalomra készül. Egy baráti vagy családi összejövetelre nem biztos, hogy azt választanám, ami össze van sütve

Néhány tipp az elkészítéséhez:

– ha a tetejét óvatosan, de határozottan lenyomod, mielőtt sütőd, akkor nem jön majd ki a közepe, mint csiga szeme, és szebb lesz majd a végeredmény

– itt is, mint minden kelt tészta esetében érvényes: ne süsd túl, elég a 12 perc

– variálhatod a sajtokat, a lehetőségeknek csak az ízlésed szab határt

– mivel a lányom, bár szereti a fűszereset, azért a csípőssel szemben vannak előítéletei, így én csak a tészta felére szoktam jalapeño-t szórni. Így mindenki megtalálja majd a számára megfelelő darabot.

– Jalapeño helyett az olajban letett, aszaltparadicsom darabok is nagyon finomak benne. Így egy kicsit édeskésebb lesz majd a végeredmény

– Azt is csinálhatod, hogy háromféle töltelékkel készíted (nálam ez rendszeres, fene a család válogatós fajtáját). Egyszerűen csak sávokban szórd, amit választasz.

– ha a tésztába kerülő tojásból lecsípsz egy evőkanállal, azzal sütés előtt körbe tudod majd kenni a csigákat. Az a tésztából nem fog majd hiányozni, viszont nem kell felütnöd még egy tojást, amit rosszabb esetben utána nem nagyon tudsz majd használni másra. Én „L” méretű tojást használok, a receptben is ilyen szerepel.

– és végül…bár nagy a kísértés, hogy jó sok sajtkrémet kenj bele, ne állj át a sötét oldalra. Elég a receptben megadott mennyiség. Ha nagyon sok benne a cucc, egyrészt nem tudod majd rendesen szeletelni, összevissza kensz vele mindent, beleértve magadat is, ráadásul sütés közben kifolyik. A vastagba mehet egy kicsit több, de a vékonyabba nem praktikus

– jahh, és még egy dolog: tök furán hangzik, de a legkönnyebben és a legszebben tényleg egy fogselyemmel tudod szeletelni a tésztát. Csak hurkold át alulról, és húzd szét keresztben a tetején. Tökéletesen kerek és egyenletes szeleteket kapsz majd.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét