Van néhány étel, amit valamiért ritkán készítek – pedig nem lenne okuk a háttérben maradni. A Mátrai borzaska pont ilyen. Elsőre az ugrik be, hogy túl pepecselős, nehéz jól elkészíteni, vagy egyszerűen csak eszedbe sem jut, mennyire jó tud lenni. Pedig ha adsz neki egy esélyt, gyorsan bebizonyítja: ez a “mostohagyerek” bizony bőven megérdemli a reflektorfényt.
Az elkészítése elsőre talán kicsit összetettnek tűnik – hús, pácolás, reszelt krumpli, panírozás – de igazából nem az. Nem kell különleges eszköz, sem extra hozzávalók, csak egy kis türelem és a szokásos házi konyhai lendület. És cserébe relatív rövid idő alatt az asztalon terem az aranyló, kívül ropogós, belül szaftos húsételt, amit a fokhagyma és a reszelt burgonyás bunda tesz igazán különlegessé.
Bár a Mátrai borzaska eredetileg karajból készül, én szívesebben készítem inkább szűzpecsenyéből. Egyrészt szaftosabb, másrészt hamarabb átsül… És a legjobb benne, hogy kisebbek a szeletek vagyis végül sokkal több panírt kapsz 😉
Sőt ha éppen úgy alakul hogy csak csirkemell van kéznél, akkor az is tökéletes választás hozzá
Olajban vagy sütőben?
…még nincs vége: készítheted hagyományosan forró olajban, de akár a sütőbe is bedobhatod.
Persze ne legyenek illúzióid, az olajban készült változat valóban szaftosabb mint a sütőben, de hidd el a sütő sem szállítja ki a húst. Szerintem abszolút elenyésző a különbség-és én inkább a sütős változatot részesítem előnyben. Sőt, már airfyer-ben is készítettem – mondjuk az szép nem lett, viszont pont olyan finom, mintha a sütőből kerülne az asztalra. Ha kisebb adagot készítesz, az airfryer extrán praktikus, mert nem kell bemelegítened a sütőt sem.
A krumplit reszelő kisebb lyukú részén reszeltem le, mert szerintem így sokkal inkább és burgonyásabb, mint tésztás. A kisebbre reszelt krumplit könnyebben összefogja tojás és a liszt, sokkal kevesebbre van szükség ahhoz, hogy egyben maradjon a krumpli.
Olajban:
Sütőben:
Ha eddig csak kerülgetted, most itt az ideje, hogy esélyt kapjon. Könnyebb, mint gondolnád – és sokkal finomabb, mint emlékeztél rá 😉
_____
Mátrai borzaska
elkészítés: kb 40 perc
adag: 4 személyre
sütési hőfok: 200’C
500 g szűzpecsenye
Só, bors
Liszt
A bundihoz:
500g krumpli reszelve
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
kb 100g liszt
nagy csipet só
Tálaláshoz
Tejföl, fokhagyma, sajt, petrezselyem
Elkészítés:
- A szűzpecsenyét tisztítsd meg, vág le róla a hártyát. Szeleteld ujjnyi szeletekre, a kezeddel egy picit nyomkod le, sózd és borsozd, és tedd félre
- A krumplit hámozd meg, és reszeld le a reszelő kis lyukú részén. Hagyd állni néhány percet majd alaposan nyomkod ki.
A kinyomkodott krumplihoz add a tojást, összenyomott fokhagymát és adagold fokozatosan a lisztet addig, míg kb. nokedli sűrűségű tésztát nem kapsz. - A hússzeleteket forgasd lisztbe, majd a krumplis masszába.
- Ha olajban készíted akkor a szeleteket tedd a forró olajba és oldalanként 3-4 perc alatt süssd készre.
- Ha sütőben készíted, akkor egy tepsi béleld ki sütőpapírral, vékonyan kend le olajjal, és tedd a bundába forgatott hússzeleteket a tepsibe. A tetejére spriccel kevés olajat, vagy egy gumi ecsettel kend le. Tolt 200°C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd készre. Félidőben ne felejtsd el a szeleteket megfordítani.
- Találd fokhagymás tejföllel gazdagon meglocsolva, is reszelt sajt al bőven megszórva