avagy a tökéletes indok, hogy desszert legyen reggelire 😉
A panna cotta számomra mindig is a visszafogott elegancia egyik legjobb példája volt: néhány egyszerű hozzávaló, semmi túlzás, mégis lenyűgöző végeredmény.
Az olasz eredetű krémdesszert hagyományosan tejszínből készül, de most egy sokkal frissebb, könnyedebb változatot készítettem, amiben a tejszínt joghurttal helyettesítettem, ráadásul a krémbe friss bazsalikom is kerül. Az édes és illatos eper pedig elengedhetetlen dísze 😉

Ez a változat tökéletes választás egy meleg nyári vacsora lezárásaként, de délutáni kényeztetésnek is kiváló. A joghurt üdeséget ad a desszertnek, a bazsalikom pedig egy kis izgalmat csempész bele, az eper tökéletes kiegészítéseként – na jó, az az igazság, hogy részemről, legyen szó BÁRMIRŐL, ha eper, akkor bazsalikom 😀
Szóval, ha valami könnyű, egyszerű, de csinos desszertet keresel, amit ráadásul elkészíteni is egyszerű, akkor jusson eszedbe joghurtos Panna Cotta
vagy a klasszikus, mert nna, az is igazán ellenállhatatlan darab 😀
Görög joghurt helyett alacsony zsírtartalmú joghurtból is nyugodtan készítheted, a cukrot cseréld le édesítőre, és máris kész az alacsony zsír és kalóriatartalmú desszert – jahh, igen, jól érzékeled, én még mindig diétázom (never ending story…:P)
Joghurtos Panna Cotta
elkészítés: kb 20 perc
adag: 2 személyre
Hozzávalók:
250 ml tej
250 ml natúr görög joghurt
1 evőkanál zselatin + 3 ek vízben feloldva
2-3 evőkanál méz vagy az általad preferált édesítő
1 marék friss bazsalikomlevél
az eperhez:
5-6 szem eper
3 evőkanál cukor vagy édesítő
50-60 ml víz
1/2 citrom leve (ízlés szerint)
1 ek kukoricakeményítő + 2 ek víz
- A tejet tedd lábosba, add hozzá a bazsalikomleveleket, és forrald kb 10 percet, hogy a bazsalikom minél jobban kiadja az aromáját. Ne hagyd magára, nehogy kifusson. Zárd el alatta a tűzhelyet, és halászd ki a leveleket.
- Közben a zselatint keverd el a vízzel, és add a tejhez. Kevergesd, amíg elolvad
- A joghurtot borítsd a tejhez, és keverd egyneműre.
- Töltsd tálkákba, és tedd a hűtőbe 2-3 órára, vagy amíg meg nem dermed
- Közben az epret darabold apróra, szórd meg cukorral, facsard rá a citromot, és hagy állni néhány percet. Majd öntsd fel a vízzel, és főzd pár percet, amíg az eper megpuhul, de még nem fő szét. Add hozzá a feloldott kukoricakeményítőt, és főzd további 1-2 percet, amíg a szósz besűrűsödik, és fényes nem lesz.
- Tálalásnál kanalazz az eperszószból a megdermedt panna cotta tetejére, díszítsd friss eperrel és bazsalikom levelekkel