Ez az édes, krémes csoda Délkelet-Ázsiából származik, és főleg Hongkongban és a Fülöp-szigeteken népszerű. A mangó sago tulajdonképpen egy kókusztejes puding apró tápiókagyöngyökkel, meg persze sok-sok friss, lédús mangóval. Az íze tökéletes egyensúly: krémes, gyümölcsös és éppen csak annyira édes, hogy ne legyen tolakodó.

Bár a sago maga egy kicsit más, mint a tápióka, és főleg Délkelet-Ázsiában terem. Eredetileg a ságópálma belső részéből készítik, de mivel ez nem éppen a leggyakoribb alapanyag a boltokban, a legtöbb recept ma már sima tápiókagyöngyöt használ – hasonló az állaga, és sokkal egyszerűbb beszerezni.
Bevallom évekig nem voltam hajlandó megkóstolni sem a tápiókapudingot, mert a fejemben ez egy kocsonyás, aszpikos állagú (brrr…ki nem állhatom) izéként élt – aztán megkóstoltam, és egyből szerelembe estem (csemete meg pláne, főleg boba témában 😜). Azóta sűrűn, és lelkesen készítem, mindenféle változatban 😍

Az elkészítése pedig tényleg gyors, és nagyon egyszerű:
_____
Mangó Sago
elkészítés: kb 1 óra
adag: 2-4 személyre (étvágytól függően ;))
Hozzávalók:
1/2 csésze (kb 80g) tápiókagyöngy
1 doboz kókusztej (light-ot használtam)
2 érett! mangó – 1 bele, 1 kockázva a tetejére
100 ml édesített sűrített tej (nálam házi)
díszítéshez: menta
- A tápiókagyöngyöt öntsd bő, forrásban lévő vízbe, majd lefedve, 15-20 perc alatt főzd meg. Akkor jó, ha a kis bogyóknak már csak a közepén van egy mini fehér pötty, a többi átlátszó. Szűrd le, és öblítsd át, hogy a nyúlós-ragacsos cucc lejöjjön róla
- Tedd tálba és keverd hozzá a kókusztejet.
- Az egyik mangót kockázd fel, dobd turmixgépbe és a sűrített tejjel együtt turmixold krémesre.
- Alulra öntsd a mangó pürét, kanalazd rá a tápiókát, majd dobj rá marék mangó kockát. Díszítsd mentával, és fogyaszd akár azonnal.