Maci tappancsok – zsemle

0
1094

Az őszi tök formájú zsemle után most maci tappancsokra váltottunk 🙂

Első körben ugyanazt a tésztát készítettem, mint az ősszel, de ehhez nem igazán vált be, mert sülés közben szétnyílt, így inkább a mar jól megszokott hamburger zsömle lett az alap. Pihe-puha, laza, és sokáig friss marad. Ha pedig van otthon zsír, akkor a vaj helyett inkább azzal készítsd, mert még finomabb lesz.

Bár egy picit több vele a meló, mint a hagyományos zsemlével, de Mini arca, és a kacagás, mikor meglátta a tapikat, mindent megért

Én 12 darabot készítettem ebből a mennyiségből, de ha nagyobb zsömiket szeretnél, akkor egyszerűen oszd kevesebb részre a tésztát. 

A formázáshoz vágd 12 kisebb darabra.
Én háromszög formára daraboltam (kb egyforma méretűre), ebből mértem az ujjakat: levágtam a háromszög hegyes felét, kb az 1/3 részénél, amit további 4 apró részre osztottam.
Ezután formáztam előbb a talpát, végül az ujjakat.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, a pici golyókat is rendezd el, de épphogy csak odaérjenek egymáshoz, hogy legyen helye tovább kelni.

Macitappancsok

Hozzávalók: 12 darabhoz

500 g liszt
25g friss élesztő
3 dl tej
20 g cukor
1,5 tk só (13g)
1 db tojás „L” méret / a kenéshez is kell egy kevés tojás, én ebből szoktam egy evőkanállal félretenni hozzá
50 g vaj (szobahőmérsékletű)

Kenéshez:
1 ek tojás
1 ek tej

Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és add hozzá a cukrot is. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt dagassz belőle sima, fényes tésztát. Mivel ez egy elég laza, ragacsos tészta, érdemes robotgéppel dagasztani, vagy készülj fel egy 10-12 perces komoly izommelóra. De – bár ezt az elején még nehéz elhinni – a végére szépen összeáll majd. Gömbölyítsd ki, és hagyd kelni kb 40 percet, vagy amíg a duplájára nem nő. Vágd 12 kisebb darabra. Én háromszög formára daraboltam (kb egyforma méretűre), ebből mértem az ujjakat: levágtam a háromszög hegyes felét, kb az 1/3 részénél, amit további 4 apró részre osztottam. Ezután formáztam előbb a talpát, végül az ujjakat. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, a pici golyókat is rendezd el, de épphogy csak odaérjenek egymáshoz, hogy legyen helye tovább kelni. Miközben a formázással játszol, érdemes a maradék tésztát letakarni, hogy ne száradjon ki a teteje.

Végül takard le az egészet (sztem a frissen tartó fólia a legjobb a célra) és hagyd pihenni további 40 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréssel.
Kend meg a tejes tojással, és mehet a sütőbe.

200’C-os sütőben 13 perc alatt elkészül 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét