Perec falatok

0
100

Szeretjük a perecet, és nem csak a puha változatot, sajttal, vagy magokkal, hanem azt, amit anno kb csak a moziban és a vurstliban lehetett kapni, tudod, ami száraz volt, mint a dög (általában…;)) és az a nagyon sós, ragacsos cucc volt ráfolyatva.

Nnna, hát ilyet nem szoktam csinálni itthon, viszont a puha változatot, amit szendvicsalapnak is szívesen használunk, azt igen. Most pedig – hasonlóan ahhoz – kívül-belül falatkák készültek 😀

Nálam most nagyszemű tengeri só került a tetejére, de mint minden hasonló péksüteménynél, a sótól másnapra egy picit benedvesedik. Persze, ha még aznap elfogy, akkor ez nem is téma, de ha ez zavar, akkor só helyett inkább reszelt sajttal szórd meg.

Perecfalatok
hozzávalók: egy közepes halomhoz

500g liszt
200ml víz
150ml tej
25g élesztő
1 ek cukor
3 evőkanál olvasztott vaj
1,5 teáskanál só 

A fürdőhöz:
Víz (kb 3 liter)
2 csomag szódabikarbóna

A tetejére:
1 tojás sárgája
tenderi só, és/vagy reszelt sajt

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Ha felfutott, az összes többi hozzávalóval együtt gyúrj belőle sima, fényes tésztát. Letakarva hagyd 1 óra alatt a duplájára kelni.Ha megkelt, kicsit lapogasd el, és vágj belőle 2-3 cm vastag “kukacokat”. Azokat a darabokat, amiket nem használsz, takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Közben forrald fel a vizet a fürdőhöz. A kukacokat az egyik oldaluk mentén csipkedd össze, hogy hengeres legyen, majd darabold kb 3-4 cm-es darabokra. Nem nagyon kell formázni, ezek inkább rusztikusak, mint szabályosak. Ha az egész tésztát darabokra szabdaltad, akkor szórd a forrásban lévő vízbe a szódabikarbónát (lassan, mert őrülten felhabzik majd), és dobáld bele a tésztát. Egyszerre ne sokat, mert elég neki 30mp, és ha túl sokat teszel bele, az elejét már ki kéne szedni, mire a végét belepotyogtattad. Vagy egyszerre dobj a vízbe egy nagyobb adagot. Tehát főzd 30 másodpercet, közben kavard át kicsit, hogy minden oldalát érje a víz, majd szedd ki és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend le a vízzel elkevert tojássárgájával, és szórd meg a nagyszemü sóval, vagy akár reszelt sajttal. 200 fokos sütőben, légkeveréssel süsd 10-12 percet, vagy amíg aranybarna nem lesz. Sajtmártással nagyon jó barátok. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét