…úgynevezett bukta 😀
Ismét indokolatlanul sok fotóval…de ha egyszer annyira fotogén kis darab…
Egy szempillantás, és vége a tökszezonnak, és azzal a lendülettel bele is fordulunk a karácsonyi várakozásba (nna, nem mintha ezzel bármi gond is lenne 😄)
A szezon végére egy cuki kis darab, a fahéjas almával töltött “bukta”, amit egy kevés whisky-vel dobtam fel
A magyar etimológiai szótár szerint, a bukta: töltött sütemény kelt tésztából. Szóval ezen analógián elindulva, akkor a fahéjas almával töltött kelt tészta is bukta, csak egy kicsit más, mint a hagyományos formája. Jahh, igen, némi alkohollal.
Na, persze, ha nem akarsz pepecselni, simán készítheted a megszokott módon, vagyis egymás mellé pakolva a tepsiben, de akár hagyhatod egyszerűen csak golyóvá formázva is. De ha tényleg egy különleges darabot szeretnél, akkor mégis inkább tekerd körbe a madzaggal 😉
Nagyjából plusz 10 perc munka van vele – az első bénázások után az ember keze hamar rááll a dologra…tapasztalat! 😀 és onnantól már gyorsan megy. Leírni sokkal bonyolultabb, mint maga az elkészítés, így a formázáshoz nézd meg kérlek a videót
Tippek:
– Az alma helyett használhatsz más gyümölcsöt is: körtét, szilvát, de akár egy-egy evőkanál narancs lekvárral is igazán különleges darab lehet.
– A Whisky-ből nyugodtan tehetsz többet is, én nem szerettem volna, ha nagyon hangsúlyos lesz, így inkább a kevesebbnél maradtam, de használhatsz helyette rumot, vagy akár teljesen el is hagyhatod.
– Arra ügyelj, hogy a gyümölcs alól az összes folyadék elpárologjon, de legalábbis amit a kis „batyuba” kanalazol, azon ne legyen szuszmák, mert ha nagyon nedves, nem fogod tudni rendesen összezárni a tésztát.
– Sertészsír helyett használhatsz vajat, de szerintem a zsír, a kelt tészta nagyon jó cimbije
– A tekeréshez használj pamut madzagot, pl pékzsineget, mert az nem szálasan jön majd ki a tésztából.
A megadott mennyiség kétségtelenül nem egy nagy adag: összesen 10 darab, tenyérnyi kis tök lesz belőle. Nálunk ez az a mennyiség, ami 2-3 nap alatt biztos elfogy. Ha nagyobb a család – vagy a lelkesedés – készíts mindjárt dupla adagot 😉
_____
Almás bukta
adag: 10 darab
elkészítés: 2 óra
sütési hőfok: 180’C
hozzávalók:
a tésztához:
300 g liszt
15 g friss élesztő:
150 ml tej
1 egész tojás „L” méret
50 g cukor
30 g sertészsír, vagy vaj (szobahőmérsékletű)
csipet só
a töltelékhez:
1 jó nagy alma
1 ek vaj
3-4 ek cukor
1 tk fahéj
2-3 ek whisky
a kenéshez: 1 tojás + 2 ek tej
A tésztához:
1. A tejet langyosítsd meg, oldd fel benne 2 ek cukrot (a megadott mennyiségből), és futtasd fel benne az élesztőt. A lisztet szitáld tálba, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a tojást, és az élesztős keveréket. Kezdd el dagasztani, és ha a tészta összeállt, dolgozd hozzá a szírt/vajat is. Készítsd fényes, nem ragacsos tésztát. Gömbölyítsd ki, és letakarva keleszd 1 órát, vagy amíg a háromnegyedére nem nő.
2. Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket: Az almát vágd apró kockákra, tedd serpenyőbe. Add hozzá a vajat, a cukrot, a fahéjat, és főzd puhára. Löttyintsd hozzá a whiskyt, és hagyd, hogy a folyadék elpárologjon. Tedd félre.
3. A tésztát borítsd lisztezett felületre, lapítsd el, és oszd 10 – lehetőleg – egyforma részre. Fogj egy tésztarészt, formázz belőle korongot, és kanalazz rá egy evőkanál tölteléket. Burkizd be az almát, és alaposan zárd össze a tészta-széleket. Jöhet a többi tészta is
4. Formázd meg a tököcskéket – kötözd körbe a madzaggal – és letakarva keleszd 45 percet.
5. A tetejét kend le a tejjel elkevert tojással és told 180’C-os, légkeveréses sütőbe 12 percre.
6. Ha kész, még melegen (amikor már meg tudod markolni :P) tekerd le a fonalat, és hagyd, hogy langyosra hűljön 🙂 A szárához zsályaleveleket használtam, de rozmaringból vagy bazsalikomból is készíthetsz neki