Almás szilvás mini pite

0
380

A hagyományos almáspite vagyis inkább az apple pie egy kicsit más formában, és egy kis csavarral, mert az édes alma mellé került néhány szem savanykásabb japán szilva.

Jóó, tulajdonképpen ez kicsit megint a gombhoz a kabátot kategória, mert vettem ezt a nagyon cuki, almás kiszúrót, ami végre nem az a nagyon mini fajta, és már nagyon szerettem volna kipróbálni 😀 Így születettet ez a pite, aminek pont tökéletes “egyemberes” mérete lett.

Természetesen bármilyen formát használhatsz, de akár a hagyományos piteformában is készítheted, csak így kicsit hosszabb lesz a sütési idő

A készítése pont olyan, mint bármelyik töltött sütié, vagyis a tésztát – lisztezett felülten – nyújtsd kb 3 mm vékonyra. Szaggasd ki a formákat, és minden másodikat kicsit kicsit vágj be. Ezen keresztül távozik majd a gőz. A tészta széleit kend meg vízzel, tegyél rá egy evőkanál tölteléket, majd borítsd be egy másik tésztával. A széleit nyomkodd le villával. A tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg cukorral. Már mehet is a sütőbe 😉

Almás-szilvás pite

Hozzávalók kb 12 darabhoz

a tésztához
40 dkg liszt
20 dkg vaj
3 evőkanál cukor
6 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
1 nagyobb szem édes alma
2-3 szem japán szilva
2 evőkanál nádcukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál gyömbér
a tetejére:
tojás
cukor

A tészta hozzávalóit tedd aprítóba, és néhány másodperc alatt készíts belőle tésztát.
Csomagold fóliába, és tedd hűtőszekrénybe legalább egy órára.
Az almát és a szilvát vágd apró kockára, keverd el a cukorral, a fűszerekkel, és a citromlével, és tedd félre, hogy egy kis levet eresszen.
A tésztát – lisztezett felülten – nyújtsd kb 3 mm vékonyra.
Szaggasd ki a formákat, és minden másodikat kicsit kicsit vágj be. Ezen keresztül távozik majd a gőz.
A tészta széleit kend meg vízzel, tegyél rá egy evőkanál tölteléket, majd borítsd be egy másik tésztával.
A széleit nyomkodd le villával.
A tetejét kend meg felvert tojással, és szórd meg cukorral.
190 fokos sütőben, légkeveréssel, 17-18 perc alatt süsd készre, és hagyd, hogy kicsit kihűljön, nehogy megégesd a szád a forró töltelékkel 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét