Általában a sós reggeliket preferálom, de néhány napja rákaptam a zabkására. Vagyis nem a hagyományosra, mert attól kb 5 perc múlva éhes vagyok, – ráadásul meleeg, meg olyan áázott is – hanem az éjszakázós fajtára, amit este összekeversz, reggelre pedig összeszottyad a hűtőben. Ennek számomra valahogy sokkal barátságosabb az állaga, nem lesz annyira „kásaszerű”, mint a főzött változatnak.
…mondanám, hogy két legyet egy csapásra, de az az igazság, hogy utána azért még elkortyolgattam a szokásos, reggeli tejeskávémat…
Karamell macchiato zabkása
elkészítés: kb 10 perc
adag: 1 személyre
A zabkásához:
50g zabpehely (1/2 csésze)
1 tk chiamag
110 ml kávé (egy lungo)
110 ml kókusz, vagy mandulatej (kb 1/2 csésze)
1/2 tk vaníliakivonat, vagy kicsit több vaníliaaroma
csipet őrölt tonkabab
A datolyakaramellhez:
1 marék datolya
5-6 evőkanál kókusztej
csipet só
1/2 tk vaníliakivonat, vagy kicsit több vaníliaaroma
Keverd el a zabkása hozzávalóit, és egy éjszakára tedd be a hűtőbe.
A karamellhez: a datolyát tedd tálba, és önts rá annyi forró vizet, hogy bőven ellepje. Hagyd kb fél órát, hogy teljesen megpuhuljon. Szemezd át egy aprítóba, és öntsd fel kb fél dl áztatóvízzel. Adj hozzá 3 evőkanál kókusztejet, a sót és a vaníliát. Zúzd addig, amíg krémes nem lesz, és eltűnnek belőle a héj-darabok is. Ha nagyon sűrű, evőkanalanként adagold hozzá a tejet addig, amíg lágy, szósz állagú nem lesz. Tedd üvegbe, és mehet reggelig a zab mellé. 😉
Tálaláskor kanalazz egy nagy adag karamellt a kávés zabkása tetejére, és már falhatod is 🙂