Igaz, hogy már lefutott az eper szezon, de ha még van pár szem epred elfekvőben, ezt még próbáld ki 😀
Tudom, hogy a bazsalikom elsőre meredeknek tűnhet, de már többször próbáltalak meggyőzni, hogy annyira passzolnak, vétek őket nem együtt használni
Ha már nagyon nem jutsz eperhez, de mégsem élnél epres sajttorta fagyi nélkül, – amit tökéletesen megértek – eper lekvárral is működik 😉
Nálam fagyigépben készült, de ha nálad nincs otthon, sebaj, előbb öntsd a krémet a kenyérsütő formába, és kb fél óránként keverd át át egy villával, vagy botmixerrel, hogy ne keletkezhessenek jégkristályok. Ha megfagyott, ugyanúgy rétegezd, és fagyaszd készre.
_____
Elkészítés: kb 30 perc + amíg megfagy
hozzávalók:
Az epres réteghez:
25 dkg eper
2-3 evőkanál cukor
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál étkezési kukoricakeményítő
1/2 dl víz
5-6 nagyobb levél bazsalikom (elhagyható)
A fagylalthoz:
10 dkg mascarpone
1 dl tej
2 dl tejszín
3-4 púpos evőkanál porcukor
A tetejére:
6-8 szem omlós, vajas keksz morzsásra törve
Az epret tisztítsd meg, és vágd nagyobb darabokra. Tedd lábosba, szórd meg a cukorral, és öntsd fel a vízzel, Add hozzá a citrom levét, a bazsalikom leveleket, és főzd kb 15 percig. Ha az eper megpuhult, villával nyomkodd szét. Az étkezési kukoricakeményítőt keverd el2 evőkanál vízzel, és add az eperhez. Közepes lángon addig forrald, amíg be nem sűrűsödik, ismét kitisztul, és kifényesedik a krém. Tedd félre és hagyd teljesen kihűlni. A mascarponét, és a tejet keverd simára, add hozzá a porcukrot, majd a tejszínt is. Lazán keverd át. és töltsd a fagyi gépbe. Vigyázz, ne told túl, a gépet csak háromnegyedik töltsd, különben negyed óra múltán már nem lesz őszinte a mosolyod, mikor az olvadt krémet törlöd a gép körül 😉 Ha a fagyi elkészült, a felét simítsd fagyasztható dobozba, például kenyérsütő forma tökéletesen alkalmas erre a célra. Kanalazd rá az eper felét, és szórd meg a kekszmorzsa felével. Terítsd rá a maradék fagyit, majd az epret is. Egy késsel készítsd bele hullámokat, hogy eloszlasd a gyümölcsös réteget, végül szórd meg a keksszel. További két órára tedd a fagyasztóba.
Tipp: Ha nincs fagyigéped, akkor előbb öntsd a krémet a kenyérsütő formába, és kb fél óránként keverd át egy villával, vagy botmixerrel, hogy ne keletkezhessenek jégkristályok. Ha megfagyott, ugyanúgy rétegezd