Nálatok előfordult már, hogy a húsvéti sonkából maradt annyi, hogy azzal kezdeni kelljen valamit, mert már nem fogyott el? Őszinte leszek, nálunk ilyen még sosem fordult elő, vagyis ez lehetne akár maradékmentő recept is, ha lenne hozzá maradék. De mivel nincs, így már eleve beleszámolom az amúgy is elég számottevő fogyasztásba. Viszont ez egy tökéletes húsvéti vendégváró, amolyan húsvét esszencia, pláne ha megkened a szeleteket vékonyan tormával, és tojásszeletekkel tálalod.
Ezt a sonkás kenyeret mama ihlette. Minden évben – amíg a keze bírta a kenyérdagasztás – készített húsvétra cipóban sült sonkát. A főtt sonkát mustárral kente meg, csomagolta a kenyértésztába, és sütötte készre. Eskü, nem volt kis darab, de minden évben kb szempillantás alatt fogyott el 😀
Az idén (sajnos) már csak én készítem…
De ahelyett, hogy egy egész darab sonkát sütöttem volna kenyérbe, inkább mindenféle jóval töltöttem meg a tésztát.
A kenyér egyébként valahol fél úton van a sós kalács és a kenyér között, vagyis pihe-puha, könnyű, de nem annyira foszlós.
A töltelékhez mustárt, sonkát, újhagymát és sajtot használtam. Ez utóbbi elhagyható, de részemről, amibe csak lehet, teszek sajtot
Ha már elfogyott volna a sonka, vagy mondjuk nem húsvét van, és nem is volt, akkor nyugodtan használj hozzá bármilyen más sonkát is.
Húsvéti kenyér
Elkészítés: 2,5 óra
Sütési hőfok: 190’C
Hozzávalók:
a tésztához:
200g kenyérliszt
150ml tej
1 tk cukor
20g élesztő
1 tojás sárgája
30g vaj
4g só
a töltelékhez:
2-3 ek dijoni mustár
150g főtt füstölt sonka
100g trappista
2-3 szál újhagyma
a kenéshez: 1 ek tej
Az élesztőt morzsold a tejbe, szórd hozzá a cukrot és futtasd fel. Majd a többi hozzávalóval együtt dagassz belőle fényes és sima tésztát. Gömbölyítsd ki, és kb 1 óra alatt keleszd a duplájára.
Oszd ketté, kicsit hajtogasd át, majd nyújtsd ki kb 30×20-as téglalappá. Minél vékonyabbra hajtogatod, annál több lesz majd benne a töltelék. Kend meg vékonyan a mustárral, szórd meg az apróra vágott sonka felével, a felkarikázott újhagymával, és a sajtkockákkal.
Tekerd fel szorosan a hosszabb oldala mentén, és jöhet a tészta másik fele is ugyanígy. Végül tekerd össze a két rudat, és tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába. Hagyd kelni még kb fél órát, majd a tetejét kend le vékonyan tejjel.
Tedd 190 fokos, légkeveréses sütőbe, és 30-35 perc alatt süsd készre. 8-10 percnél takard le egy alufóliával a tetejét, mert a tej miatt nagyon meg tud égni.
Rácson hagyd legalább langyosra hűlni, mielőtt felvágod
Fantasztikus recept, koszonom!
A teszta hozzavalo listaban 40g so van – ez ugye typo? 40g vajat tettem a tesztahoz es 5g sot es tokeletes lett.
Igen, elírás és nagyon köszönöm, hogy szóltál, javítottam is.
Nagyon örülök, hogy ízlett, boldog ünnepet kívánok 🙂
b