Ha már velem vagy egy ideje, tudod, hogy a bolti, kész ételek helyett szívesen készítek itthon házi mindenfélét. Az egyik ilyen kedvencünk a májkrém, most pedig a csirkemell sonka volt soron.
Régebben sűrűn készítettem hasonló csirkemellet úgy, hogy sót, borsot, és különböző zöldfűszereket szórtam vízbe, amibe 24 órára beáztattam a csirkemellet, majd kisütöttem. Ezt szeleteltem fel, és pakoltam szendvicsre. Nem rossz, de azért nem az igazi, hiszen a csirkemell azért alapvetően elég száraz, és a hús közepébe nem nagyon jutott a fűszerek ízéből.
Ezt a csirkemell sonkát már több helyen láttam TikTok-on, így ideje volt egy próbát tenni vele
Mivel a húst pépesíted, így a fűszerek sokkal jobban átjárják, kevésbé száraz, szerintem nagyon kellemes kis darab.
Ettől függetlenül semmiképpen ne azt várd, hogy olyan lesz, mint a bolti csirkemell sonka. Márcsak azért sem, mert ez tényleg húsból van, nem tartalmaz aromát, állományjavító anyagot, vagy ízfokozót, és ezért be kell áldozni egy-két dolgot
Kicsit szárazabb a bolti társánál, viszont van íze, amit a csomagolt csirkemell sonkáról nem nagyon lehet elmondani. Jahh, de, bocs…gyorspác íze van
Sőt, nem fogsz tudni olyan hajszálvékony szeleteket sem vágni belőle, mint amilyen a már emlegettet bolti változat
Ez csak csirkemell és fűszerek…semmi kamu…
Mi szeretjük, ha a sonkában vannak „nagyobb, egész” darabok, így nem pépesítettem az egészet. A csirkemell kb 1/3 részét apróra vágtam, és füstölt pirospaprikába forgattam.Így egy kis színe is lett a végeredménynek. De ha te a teljesen egységes változatot kedveled, nyugodtan daráld le a teljes mennyiséget.
Mivel azért ez mégiscsak hús, mindenféle kémiai tartósítás nélkül, így 3-4 napon belül mindenképpen fogyaszd el.
Tippek & trükkök
– A befűszerezett húst amennyire tudod tömörítsd össze. Ha olajos kézzel esel neki, sokkal könnyebb dolgod lesz. Ha nem nyomigálod össze rendesen, szét fog esni, nem fogod tudni szeletelni.
– Én még egy plusz fóliába is becsomagoltam, hogy egy csepp húslé se folyjon ki sütés közben. Ha kész, hagyd pihenni, vagyis a fóliában hagyd, hogy teljesen kihűljön. A legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, mielőtt nekilátsz. Vagyis ha este megsütöd, reggelire már tálalhatod is.
– Nem muszáj előmelegíteni a sütőt, így fokozatosan melegszik majd át a kis csomag. Én 160 fokon sütöttem 1 órát, előmelegítés nélkül. (a sütőm 10 perc alatt éri el a 160fokot)
– Ízesítsd kedved szerint: apróra vágott sajtkockával vagy kápia paprikával, zöldborsóval, zöldfűszerekkel. Nálam legközelebb csirkecombból készül majd, és kipróbálom majd, hogy egy gondolat folyékony füst mit dob rajta.
– Ahogy már írtam, 3-4 napnál nem hiszem, hogy tovább bírja. Készíts egyszerre annyit, amiről tudod, hogy elfogy ennyi idő alatt. A lefagyasztásról egyelőre nem tudok nyilatkozni, de ha lesz tapasztalatom ezzel kapcsolatban, frissítem majd 🙂
Házi csirkemell sonka
elkészítés: 15 perc + 1 óra sütés
sütési hőfok: 160°C
hozzávalók:
1 csirkemell filé (kb 500g)
1 tk fokhagyma granulátum
1/2 tk só (ízlés szerint)
bors
1 púpos tk füstölt pirospaprika
3 ek olívaolaj
Sütőpapír és alufólia
A csirkemell 1/2 részét vágd kis 0,5cm-es kockákra, tedd tálba, szórd meg a pirospaprikával, és alaposan keverd el, hogy a paprika teljesen bevonja a húst. A csirkemell többi részét darabold fel. Tedd késes aprítóba, fűszerezd sóval, borssal, fokhagymával, és az olívaolajjal, és daráld pépesre. Kb 20 mp elég is neki. A pépet keverd a paprikás kockákhoz. Ha tennél bele mást (borsót, sajtot, stb) akkor azt is forgasd bele.
Készíts elő alufóliát, arra tégy egy sütőpapírt. Olajozd be a kezed, és alaposan tömörítsd össze a húst. Formázz belőle hengert, és szorosan, amennyire tudod, tekerd fel a papíros fóliával. Egy másik fóliával csomagold be keresztben is, hogy minden kisülő nedvesség a csomagon belül maradjon. Tedd tepsibe, lehetőleg rácsra, és önts alá egy ujjnyi vizet. 160 fokos sütőben 50-60 perc alatt süsd készre. Mielőtt kicsomagolod, néhány órát pihentesd a hűtőben (is)