Ez a brokkolis lepény valahol a quiche és a frittata között lakik: egy könnyű és gyors zöldséges lepény, ami pillanatok alatt elkészül. Ha készítesz mellé egy nagy adag salátát is, pöpec kis ebéd lesz belőle. A maradék pedig jól jön majd másnap reggelire.
Akár kéreg nélkül is megsüthető, de szerintem a ropogósra sült rétestészta remek kis keretet ad neki. Persze akár egy vajas tésztát is készíthetsz hozzá, de részemről a réteslap tökéletes, egyszerű, és gyors megoldás.
Utálom kidobni a brokkoli szárát, és tök jó, hogy ebben a receptben azt is simán felhasználhatod. És nem csak a vékony részeket, hanem a vastag szárát is. Egyszerűen csak hámozd meg, távolítsd el az esetleges fás részeket (a zsengébb darabokon az sincs) és vágd kis, 1cm-es kockákra.
Ez egy remekül variálható recept, a brokkoli helyett használhatsz karfiolt vagy spenótot, a trappista helyett válaszd a kedvenc sajtodat. Szerintem nagyon jó lehet benne a spenót-feta, vagy a kéksajt leosztás. A bacon helyett pedig sült csirkemell, vagy sonka is kerülhet bele.
_____
Brokkolis lepény
Elkészítés: előkészítés 10 perc + 30 perc sütés
Adag: 3-4 személyre
Hozzávalók:
3 réteslap
3 ek vaj
6 tojás
100g tejföl
300g brokkoli a szárával együtt
1 kis fej lilahagyma
5 szelet bacon
120g sajt (osztva)
Só, bors
Tetejére: sajt
A brokkolit szedd rózsáira, a szárát hámozd meg és kockázd fel. Majd 5 percre dobd lobogó vízbe. Szűrd le, és tedd félre, amíg kicsit ki nem hűl, majd darabold kisebbre.
A réteslapokat egyenként kend meg olvasztott vajjal, és bélelt ki vele a szintén kivajazott piteformát.
A tojásokat törd tálba, és add hozzá az összes többi hozzávalót is. A tölteléket borítsd a réteslapokkal bélelt formába, a tetejét szórd meg reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt süsd meg. Hagyd kicsit hűlni, majd és neki melegen, egy nagy halom növénnyel körítve