Fűszeres sült csirke

0
350

A csirke, amiért megnyalod mind a tíz ujjad!

Van az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy a sült csirke unalmas, ezerszer elismételt, és ideje egy igazán különleges csirkés fogást összedobni. Nem, nem az a száraz, uncsi változat, amire rá se nézel másnap, hanem az a szaftos, ropogós, fűszeres csoda, amiből duplán szedsz majd

Ez a recept pont ilyen. Nem fogunk kapkodni, mert a jó csirke nem siet – miért is tenné, amikor a végeredmény egy omlós belső, ropogós külső és egy olyan szaftos mártás, ami miatt a tányért is kitörlöd egy jó adag krumplipürével?

A csontokat távolítsd el, hogy a hús egyenletesen süljön, a fűszereket dolgozd bele alaposan, hogy minden falatban ott legyen az ízrobbanás, és nem, most a vajjal sem spórolunk – mert tudod, ha már lúd (jahhh…csirke) legyen kövér.

A titok pedig – naná, hogy a vaj, de azon kívül – az ütős fűszerkeverék, amit Lokodi Ákos séf rakott össze. Ákos bő 20 éve foglalkozik élelmiszeripari termékfejlesztéssel, konyhát vezet, étlapot és kóstolómenüt készít, borvacsorát és street food fogásokat tálal. Az általa megálmodott fűszerkeverék egyensúlya és íze garantálja a sikert a konyhában.


Van egy örök igazság a konyhában: ha valamit jól akarsz csinálni, ne kapkodd el. Ez igaz a csirkére is! Nem, nem készül el 30 perc alatt. Igen, több fázisból áll, de ebben a receptben minden benne van, amitől egy csirke nemcsak finom, hanem felejthetetlen lesz.

Egy jól összerakott fűszerkeverék, egy kis fokhagyma, gyömbér, egy adag olívaolaj – hiszen ha már csirkét sütünk, csináljuk rendesen! És ha most azt gondolod, hogy „Jaj, ez biztos bonyolult!”, akkor nyugtatlak: nem az! Csak egy kis türelem kell hozzá, és már sütheted is a tökéletesre fűszerezett, omlós csirkét.

De itt még nem ér véget a sztori! Mert mit ér egy jó sült csirke egy igazán ütős mártás és egy extra gazdag köret nélkül?

Szóval ne kapkodj, élvezd a főzést, és garantálom, hogy a végeredmény egy olyan csirke lesz, amit mindenki irigyelni fog! És ne feledd: a legjobb ételek nemcsak a hozzávalóktól, hanem a jókedvtől és a szeretettől is finomabbak lesznek! Meg a vajtól – tudod, a vaj, amitől minden jobb végül 😉


De most nézzük is a folyamatot:

  • Először a mártást készítsd el, mert bő 2 órára szükséged lesz rá. (jahh, mondtam, hogy nem sietünk ;))
  • Ha a mártás már a tűzhelyen forr, és ígéretesen alakul, jöhet a csirke előkészítése: kapd ki belőle a csontot, és fűszerezd be. A csirkecsontozás mostanában nem kifejezetten alap skill, de érdemes megbarátkozni vele, mert egyrészt nem kell a filézett húst vadásznod, másrészt az egyben csontozott csirkét baromi jól és sokféleképpen el lehet készíteni, szaftos és omlós marad, és őszintén: őrülten jól néz ki 😀
  • Ha a csirkét betoltad a sütőbe, dobd fel a krumplit főzni. Amíg a csirke ropogósra sül, a krumplipüré is elkészül
  • Végül tálald forrón, illatosan és ropogósan, egy nagy adag mártással nyakon öntve

_____

Fűszeres süt csirke, krémes, vajas krumplipürével

elkészítés: 2-2,5 óra
adag: vérmérséklettől függően 3-4 személyre
sütési hőfok: 170-180’C

A csirkéhez:
1 db csontos, teljes fél csirke.
2 ek. Csirke fűszerkeverék
4 ek. olíva olaj
1 db kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk. reszelt gyömbér
4 nagy csipet só

  • A csirke bőrét letörölgetjük, az esetleges maradék tollakat eltávolítjuk, levágjuk a szárny felső részét.
    Ezután egy kisebb igen éles késsel óvatosan kicsontozzuk. Nem kell sietni kapkodni, a cél, hogy
    szépen egyben maradjon az egész. Ha nehezebben megy az egész szárnyat távolítsuk el. Ezután
    bőrével lefelé a tepsibe tesszük, jól lenyomkodjuk.
  • A hagymát, fokhagymát lereszeljük, vagy nagyon apróra vágjuk. Salátás tálkába tesszük az olajat, rá a
    fűszerkeveréket, reszelt gyömbért és két nagy csipet sót.
  • Összekeverjük és alaposan rákenjük a csirke
    belső részére. Óvatosan megfordítjuk a csirkét és egyenletesen sózzuk a bőrét.
  • 170-180C-on előmelegített sütőben letakarás nélkül kb. 60-75 perc alatt ropogósra sütjük, tálaljuk.


A pecsenyeléhez (jus):
a csirkeszárny darab
a kicsontozott húsos csontok
150 ml félédes Hárslevelű
100 g vaj
1 db tyúkhúsleves kocka
1 db kisebb vöröshagyma
4 gerezd félbe vágott héjas fokhagyma
2 angol zeller
1 db sárgarépa
2-3 szál kakukkfű
2 db babérlevelet
6-8 szem fekete bors

  • A szárny darabot, csontokat és a nagyobb darabokra vágott, megtisztított zöldségeket lekenjük
    olajjal, a vöröshagymát és a héjas fokhagymákat félbe vágjuk, a vágott felületüket szintén lekenjük,
    sütőben 180C-on egy kisebb vas lábosban, vagy sütőformában jó barnára lesütjük.
  • Amíg ezek sülnek,
    egy száraz, forró serpenyőben a fűszereket két-három percig alaposan lepirítjuk.
  • Mikor barnára sült a zöldség és csont feltesszük a gázra közepes lángon, alá öntjük a bort és a pörköket feloldva minimálisra forraljuk majd bele tesszük a pirított fűszereket, felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi, belemorzsoljuk a leveskockát visszaforraljuk felére-harmadára. A sült csirke esetleges szaftját is leszűrés előtt hozzáönthetjük.
  • Átszűrjük majd a vajjal még kicsit sűrítjük, és a püré köré öntünk belőle.

  • A burgonyapüréhez:
    600 g közepes méretű krumpli (Yukon vagy Ratte)
    150-180 g kockára vágott hideg vaj
    150 ml forró tej
    só és bors ízlés szerint
    Főzővíz: só 12g/l

  • Forraljuk fel az előzetesen jól megtisztított burgonyát sós vízben(héjában), főzzük 25 percig.
  • A vizet leöntve hagyjuk kigőzölni 4-5 percig, aztán még forrón hámozzuk meg.
  • Az apóra kockázott hideg vaj felével nyomjuk át krumplinyomón egy előmelegített lábosba, majd kis
    lángon kevergetve adjuk hozzá a maradék vajat aztán pedig a forró tejet.
  • Átpaszírozzuk egy sűrű szűrőn vagy szitán, sózzuk, tálalásig melegen tartjuk. Tálalás előtt lehet még némi vajat adni hozzá.
  • Tálalás után szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, öntsük köré a pecsenyelét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét