Szia, Bea vagyok és nem szeretem a tiramisut… 😀
Persze joggal kérdezheted egy epres süti címe alatt, hogy mégis, hogy jön ez ide, de ígérem, mindjárt kiderül: szóval azért nem szeretem a tiramisut, mert ott van benne az a nyomorult, ázott piskóta, ami trutyis, és puha, és annyira szürreális állaga van, hogy szerintem kb mindent elront 😛
Nnna, ez a pudingos torta abszolút nem ilyen. A piskótát semmi vacakba nem áztatjuk be, hanem kap időt, hogy megpuhuljon a krémtől. És pontosan ezt is teszi, és nem, nem olyan szottyadt izé lesz, hanem pihe-puha, mint a legjobban sikerült piskótád.

Ez a torta a tökéletes válasz a „de én nem tudok sütni” mondatra…mert nem kell 😉 Ahogy a krémmel sem kell varázsolni, hiszen egyszerű vanília puding, benne friss, és édes eper lekvár réteggel
Egy szívás van benne, mire a „kerítést” elkészíted…mert a nyomorult piskóta bizony nem áll be önszántából a sorba, sőt, lázad minden egyes darabja, és borul, ahogy lehetőséget lát rá. De ne add fel, csak légy türelemmel, előbb, utóbb összeáll az egész (szó szerint), és már csak a krémet kell a piskóta rétegek közé kenni.

Bár így februárban az eper nem kifejezetten szezonális gyümölcs, de a tetejére – a díszítéshez – érdemes néhány friss szemet beszerezni. A tortába kerülő részhez pedig tökéletes a fagyasztott változat, vagy a tavaly nyáron eltett üveg eperlekvár.
Könnyű, és lágy, és ezt akkor is vedd figyelembe, mikor tányérra teszed: ahova először kerül, ott is marad. Különben előfordulhat, hogy hamarabb szétcsúsznak a dolgok, mint azt tervezed. Szóval ha mozgatni akarod, tányér helyett inkább egy alátétre tedd. Nyilván én nem voltam ennyire előrelátó, első közben erre a tortatálra került, ami bár tényleg csodaszép, csak nehezen fér be a hűtőbe. Így muszáj volt áthelyezni – maradjunk annyiban, hogy utána már kevésbé volt dekoratív 😛
_____
_____
Epres piskóta torta
elkészítés: kb 1 óra + pihi
Forma mérete: 18cm átmérőjű csatos tortaforma
Hozzávalók:
A krémhez
2 csomag vaníliás pudingpor
900 ml tej
Kb. 100 g cukor (ízlés szerint)
Az epres réteghez
300 g eper
Cukor ízlés szerint
Fél citrom leve
50-60 ml víz
1 ek kukoricakeményítő 3 ek vízben feloldva
Kb. 200 g babapiskóta
- A pudingot készítsd el a csomagoláson leírtak szerint,de kicsit kevesebb tejjel: 900ml-el. ízlés szerint Ízesítsd cukorral. Takard le alufóliával, simítsd rá teljesen a krémre, és hagyd hogy teljesen kihűljön. Akár előző este is nyugodtan előkészítheted. Majd egy robotgéppel, közepes fokozaton dolgozd krémesre
- Az eper lekvárhoz: az epret tedd lábasba öntsd fel vízzel, szórd meg a cukorral, illetve facsard rá a citromlevet is. Főzd puhára, nyomkodd szét a szemeket. Add hozzá a vízben feloldott kukoricakeményítőt, és forrald addig, amíg újra kitisztul, és enyhén besűrűsödik.
- Végül állítsd össze a tortát: a piskótát vágd méretre, hogy kb. 2 cm-re lógjon túl a tortaforma falán. Béleld ki vele a formát, először körbe, majd alul is. Simítsd Simítsd a vanília puding negyedét a piskótára, erre kanalaz eper lekvárt, majd jöhet ismét egy a vanília puding második 1/4 része. A puding rétegre tégy piskótát, majd ismét negyed adag vanília puding. Erre ismét a lekvár, majd a maradék pudingot simítsd a torta tetejére.
- Néhány órára tedd a hűtőbe. Tálaláskor díszítsd friss gyümölccsel a tetejét.