Focaccia

0
112

Mivel a pizza tészta, a focaccia, a laposkenyér, és úgy általában a hasonló pékáruk is kb mind ugyanabból készülnek, olyan túl nagy varázslatra ne számíts 😉

Cserébe nem is lesz szükséged semmi úri huncutságra, csak: 

– lisztre

– vízre

– élesztőre

– olívaolajra, és

– sóra…

Amivel tudsz játszani, azok az arányok, a kelesztési és a sütési idő.

Én pl a magasan hidratál, vagyis nagyon lágy, és viszonylag hosszan kelesztett tésztákat szeretem. Mondjuk ezzel elég macerás dolgozni, de a végeredmény is sokkal finomabb, puhább, levegősebb lesz.

Cserébe jó nagy szívás, mert ragad, mint az őrület, vagyis kézzel dagasztani…?…hááát…részemről inkább nem.

Ha más nincs otthon, egy sima kézi robotgép is tökéletesen megfelel, amihez a dagasztó hurkot használod.

De így is kell neki majd 10 perc, mire sima, és fényes tésztát nem kapsz.

Lehetőleg friss élesztőt használj, mert sokkal lágyabb és puhább lesz majd a kész kenyér

hozzávalók:

500g liszt

350ml langyos víz

25g élesztő

1 tk cukor

30g olívaolaj

15g só

Az élesztőt morzsolj a cukros vízbe, és hagyd, hogy 19 perc alatt felfusson. Majd a többi hozzávalóval együtt dagassz belőle fényes, és sima tésztát. Ahogy már mondtam, nagyon lágy, és ragacsos. Ha már elválik az edény oldalától, jó lesz, de ahogy leállítod a gépet, vissza is folyik majd. De ezzel ne foglalkozz, csak jó lisztes kézzel gömbölyítsd ki. Én egy habkártyát szoktam használni, és a lisztet ne sajnáld hozzá.

Takard le, és hagyd 35-40 percet kelni. Közben bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, borítsd bele a tésztát, és hajtsd három rétegbe. Vagyis egyszer a jobb oldalt a tészta egy harmad részéig, majd arra rá a bal oldalt.

Óvatosan, hogy lehetőleg ne nyomd ki a bubikat, lapogasd szét a tepsiben, szórd meg liszttel, és takard le újabb 30 percre.

Közben melegítsd elő a sütőt 230 fokra, légkeveréssel. Ha a duplájára kelt, óvatosan vedd le a borítás, és lisztezett ujjakkal nyomkodd be a tészta felületét. Spriccelj rá egy kis vizet, és locsold meg egy kevés olíva olajjal. Így könnyebben képződik majd rajta ropogós kéreg.

Mehet a sütőbe 10 percre.

Végül rácson hagyd kihűlni

Nálunk az egyik kedvenc piknik darab, pláne rántott hússal, és növényekkel jól kibélelve, a sonkás, sajtrémes változat sem szokott skáig parlagon heverni 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét