Fánk

0
1557

Vagyis inkább pontosítva: töltött fánk 🙂

Mivel eszement ritkán sütök hevített olajban bármit is, így egészen tavaly farsangig, sosem készítettem fánkot. Vagyis de, fánkot igen, de a mini változatot, ami az elektromos sütőben készül. Tavaly férj dobta be, hogy ő úgy enne olyan klasszikus, szalagos változatot is egyszer itthon. Szóval hétvégén lett is fánk, ami sokkal, de sokkal egyszerűbben elkészül, mint azt az ember első látásra gondolná.

Az idén viszont – a szalagos helyett – inkább a töltött verzióra fájt a család foga, így némi pinterestes kutatás után, három receptből ezt a kis cuki darabot hoztam össze.

Fánk

A legkisebbnek mini darabok, a kérésére csokiba mártva, és „konfettivel” megszórva, nekünk pedig nagyobb változatban, mogyoróvajas-lekváros töltelékkel


Ahogy mondtam, az elkészítése tök faék, csak néhány apróságra kell figyelni. Az egyik, hogy mindenképpen hagyj időt a tésztának, hogy rendesen megkeljen, különben sűrű és ragacsos lesz a fánk. A másik, hogy megfelelő mennyiségű, és hőfokú olajat használj hozzá. Válassz egy kisebb alapterületű lábost, és viszonylag sok olajat használj, hogy a fánkok rendesen meg tudjanak pufisodni – sülés közben ne érjenek le a lábos aljára. Figyelj, hogy az olaj ne legyen túl forró, különben kívül megég, belül pedig nyers marad a tészta. Kb 1-1 percnél nem kell több neki oldalanként.

Szalagos Vs. töltött verzió

A szalagos fánkhoz képest egy egy picit tömörebb szerkezetű lesz. Ahogy a képeken is látszik, ez is laza, és könnyű, csak nem annyira, mint a klasszikus fajta. Így sokkal könnyebb megtölteni, és egy picit tovább friss is marad. De azért ne legyenek illúzióid, a harmadik napra más ez is hmmm… elég komoly hátrányokkal küzd. Nálunk még aznap elfogyott a fele, a maradékot becsomagoltam a családnak másnap, és most reggelre, vagyis a harmadik napra maradt egy szem, ami viszont már nagyon nem az igazi. Tehát ha kicsi a család, vagy nem akartok két napig fánkot enni, esetleg nincs szomszéd, akinek feldobhatnád vele a napját, akkor inkább felezd a mennyiségeket.

A megadott hozzávalókból kb 26-28 nagyobb fánk lesz.

És ha már a méretnél tartunk…a nagyobbakhoz egy 6cm, a kisebbhez 3cm átmérőjű kiszúrót használtam. A nagyok is kis pufik lettek, de a kicsik még inkább kerekre sültek 🙂

„mond, te mit választanál…”

A tölteléket természetesen kedved szerint válaszd, nekünk most ez a mogyivajas-lekváros volt a befutó. Ha nem szeretnél a töltelékkel vesződni, akkor mártsd csokiba a tetejét, vagy egyszerűen szórd meg porcukorral.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét