Bár egyáltalán nem vagyunk itthon vegetáriánusok, de nagyon szívesen kísérletezek a különböző fogásokkal.
Így volt ez ennek a húsmentes darabnak is az esetében. Szerettem volna egy klasszikus, húsos ételt, vega változatban elkészíteni. Viszont semmiképpen nem akartam valamilyen húspótlót használni, a cékla pedig amúgy is az egyik kedvenc zöldségem, így elég kézenfekvő volt a választás.
Mikor először készítettem itthon hasonlót, akkor hamburgerbe került, és a család elég furán nézett rám. Szerencsére azóta már ők is sokkal befogadóbbak, és már szemük sem rebben a hasonló ételek láttán.
A céklát előbb vörösborban előfőztem, hogy egyrészt a sütőben már könnyebb dolgom legyen, másrészt hogy egy kicsit finomítsam a cékla jellegzetes, földes ízét. Szintén ezért került hozzá a gombapép helyett az édesebb ízvilágú hagymalekvár.
A cékla főzőlevéből vagyis inkább főzőborából pedig, némi bogyós gyümölccsel mártást készítettem. Válassz valamilyen gyümölcsös bort, én merlot-t használtam.
Szerettem volna, ha ahelyett, hogy egy darab céklát tálalok egy adag tésztában, hogy a ropogós leveles tésztában inkább egy izgalmas és ízes töltelék várjon, így fetával, hagymával, és fűszerekkel ízesítettem.
A céklareszelésnél egy gumikesztyű jól jön majd, és tedd félre a „fasírt” formázásához is, különben még újévkor is sikálhatod az ujjad végéről, és olyan deszkát válassz, amiről nem gáz, ha esetleg nem jön le a cékla leve.
Eleinte nagyon lágynak tűnik majd a keverék, de fél óra alatt tökéletesen formázható lesz majd.
Mivel ez egy viszonylag sok munkafolyamatos étel, így hosszúnak tűnik az elkészítése, de ezzel együtt nem egy bonyolult darab. Nálam most kisebb adagokban készült, de természetesen ez is nyugodtan mehet egyben, mint a hagyományos, bélszínnel készült darab. Ha egy, nagyobb darabot szeretnél, akkor egyszerűen ne darabold a tésztát, hanem egy hengert készíts a céklából, tudod, mint a Stefánia, és azt tekerd bele a tésztába.
…a hagymalekvárt ki ne felejtsd 😉
Köretként szerintem valamilyen friss zöldségsaláta tökéletes választás hozzá.
Cékla Wellington
elkészítés: kb 2,5 óra
adag: 2 főre
sütési hőfok: 200’C
Hozzávalók
2 személyre
150g cékla (kb 2 kisebb vagy egy jó nagy darab)
1 tojás
50g zabpehely (én apró szeműt használtam)
50g feta sajt (összetörve)
nagyobb csipet szárított bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
csipet só, bors
200ml száraz, gyümölcsös vörösbor
Kb 100ml víz
100g fagyasztott bogyós gyümölcs
2-3 ek cukor
a hagymalekvárhoz:
400g hagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 ek vaj
2 ek lágy barna nádcukor
4 ek fehérborecet
1 tk szárított kakukkfű
só, bors
Először tisztítsd meg a céklát, ha nagy, vágd ketté, és tedd fel főni a vörösborban. Annyi vizet önts hozzá, hogy ellepje, és főzd kb 30 percet, amíg majdnem meg nem puhul. Vedd ki a céklát, hagyd hűlni, a visszamaradt borba pedig tedd bele a gyümölcsöt és a cukrot, és forrald tovább. Ne takar le, hagyd, hogy kb a felére visszafőjön, és sziruposra sűrűsödjön.
Közben készítsd el a hagymalekvárt , hogy legyen ideje annak is kihűlni. Tisztítsd meg a vöröshagymát, vágd 2-3 mm vékonyra. Melegítsd fel a vajat és az olajat, dobd rá a hagymát, és nagyon alacsony lángon kezd el fonnyasztani. (Nem kell letakarni). Kb 1 óra kell neki, ne siettesd, nehogy megégjen. Ha már kezd barnulni, sózd, borsozd, add hozzá a fehérborecetet, és a cukrot. Majd a kakukkfüvet is. Piríts addig, amíg világosbarna, és ragacsos nem lesz. Tedd félre, és hagyd kihűlni.
A kihűlt céklát reszeld le a nagy lyukú reszelőn. Add hozzá az apróra vágott hagymát, a tojást és a feta sajtot, majd az összenyomott fokhagymát és a bazsalikomot is. Sózd és borsozd ízlés szerint, és tedd félre, hogy a zabpehely megszívja magát.
Végül állítsd össze: A leveles tésztából vágj 8, egyenként kb 10cm átmérőjű kört. Végy magad elé egyet, tegyél rá egy kanál hagymalekvárt, erre mehet egy kb 6 cm átmérőjű és 3cm magas cékla fasírt, majd a tetejére is egy adag hagyma. Próbáld úgy elrendezni, hogy betakarja a céklát. Végül fogj egy másik tészta lapot, kend be vízzel körbe, borítsd be vele a tésztás felet, és óvatosan, de alaposan zárd össze a tésztaszéleket. Jöhet a maradék három adag is…
Végül kend le a felvert tojással, és a maradék tésztával díszítsd a kis csomagot. Ne felejtsd ezt is lekenni. Végül mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, légkeveréssel. Kb 20 perc alatt süsd készre. Találd azonnal, a gyümölcsös vörösbormártással.