vagyis, még pontosabban: karácsonyi, mézes gyümölcskenyér, minden földi jóval
Nem tudom, ti mennyire emlékeztek a gyerekkori gyümölcskenyér élményekre, bennem elég élénken él, hogy nem igazán szerettem. Egyrészt azért, mert folyton birsalmasajt volt benne – mindenkinééél – , és ez az egyetlen formája, ahogy nem szeretem a birsalmát, a másik pedig, hogy mindig száraz volt. Ezért éveken keresztül gondosan, és jó messzire kerültem, bárhol is futottam össze vele.
Néhány évvel ezelőtt, amikor kb csak köszönőviszonyban voltam a sütögetéssel, Férj kezdte el emlegetni, hogy ő azért úgy mégiscsak örülne neki, ha így karácsony környékén lenne valami gyümölcskenyér féle, mert valamiért a fejébe vette, hogy ő azt szereti.
Mit tehet ilyenkor a lelkes és gondos feleség, belevetettem magam a google keresőbe, és próbáltam valami olyan receptet találni, ami ránézésre jónak tűnik. Akkor találtam erre a sárgarépás verzióra, amit gondosan ki is nyomtattam, és azóta – a saját ízlésünkre alakítva – évente, az ünnepek alatt mindig el is készítek. Mivel sajnos már nem emlékszem, eredetileg hol a túróban találhattam a receptet, így ha ráismersz, nagyon köszönöm, és természetesen azonnal meg is jelöllek forrásként 🙂
…és, hogy miért is olyan különleges ez a gyümölcskenyér? Mert a tésztájában sárgarépa van, amitől isteni szaftos, és könnyű lesz. Na meg persze egy halom aszaltgyümölcs, mag, és isteni, olvadós belga tejcsoki.
Jahh, meg méz, karamelles ízű barnacukor, és persze az ilyenkor elmaradhatatlan fahéj és mézeskalács fűszer
Most, hogy így leírtam, tényleg nem sok köze van a klasszik gyümölcskenyérhez 😀
Mivel mi úgy szeretjük, hogy több benne a cucc, mint a tészta, így került is bele rendesen, de ha te inkább a tésztás részt kedveled, 1/3 résszel kevesebb aszalványt tegyél bele. A lényeg, hogy aszaltgyümölcsből puhát, és jó minőségűt válassz, a Magosbolttal biztos nem nyúlsz majd félre, minden hozzávalót megtalálsz náluk.
Nem túl édes, és ez nagy csapdája is a dolognak, mert elég komoly mennyiségeket lehet belőle megenni, és egy pillanatig se aggódj amiatt, hogy répa íze lenne, mert nincs. Tudod, mint a répatorta.
Nálam most azért készült ilyen kisebb papírformában, mert ajándékba szánom.
Ezek 19×9-es, 6cm magas formák, amiknek pont praktikus a mérete. A megadott hozzávalók mennyisége 4 ilyen kis formát tölt meg.
Ha egyben készítenéd, akkor a nagy őzgerinc formát, vagy egy kb 25cm-es kenyérformát válassz. A sütési idő így természetesen változik, 165 fokon, 45-50 percet süsd majd. A tésztát mindig ellenőrizd tűpróbával, és vigyázz, nehogy olvad csokiba szúrj 😉
Bár ezt a tésztát nagyon nehéz lenne kiszárítani – pont a répa miatt – de azért ne kísértsd a nagy sütisütő isteneket 😉
Karácsonyi gyümölcskenyér
elkészítés: kb 1 óra
adag: kb 12-15 személyre
sütési hőfok: 165’C
Hozzávalók:
4 tojás
100g méz
100g vaj
50g lágy barna nádcukor
350g sárgarépa
200g tönköly fehérliszt
1 tk szódabikarbóna
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 tk fahéj
100g mandula
100g dió
100g aszalt sárgabarack
100g aszalt szilva
50 g aszalt áfonya
Ha nem szilikon vagy papírformában készíted, akkor a kenéshez: vaj
A diót, a mandulát, a sárgabarackot és a szilvát kicsit darabold össze, de nem kell túl apróra. Tedd félre. A sárgarépát tisztítsd meg, és reszeld le kis lyukú reszelőn. Ezt is tedd félre egy időre
A tojásokat válaszd ketté, előbb verd fel a fehérjét kemény habbá, és igen, ezt is tedd félre. Ígérem, lassan összeállnak majd a dolgok 😉
A tojások sárgáját a mézzel és a cukorral 2-3 perc alatt verd habosra. Tedd hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és verd még 1 percig, amíg egynemű nem lesz. Szitáld bele a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, és vegyítsd össze az aszaltgyümölcsökkel együtt. Jó sűrű lesz, de ne aggódj, pont jó úgy.
most jöhet hozzá a reszelt sárgarépa, és ha már egynemű, akkor óvatosan, és fokozatosan forgasd hozzá a felvert tojásfehérjét is. Ezen a ponton már teljesen jó, és ígéretes az állaga.
Azért ne keverd rommá, minél kevésbé törjön össze a hab. Ha kisebb adagokban készíted, akkor oszd szét a formában, ha nem, akkor mehet a vajjal előzőleg kikent gyümölcskenyér, vagy kenyérformába.
A 4 kis forma, a 165 fokon, légkeveréssel 28 perc alatt sül meg, ha egyben készíted, akkor szintén 165 fok és 45-50 perc. Az utóbbi esetben hagyd kb 10 percet a formában, majd tedd át rácsra hűlni