Karácsonyi gyümölcskenyér

0
6192

vagyis, még pontosabban: karácsonyi, mézes gyümölcskenyér, minden földi jóval

Nem tudom, ti mennyire emlékeztek a gyerekkori gyümölcskenyér élményekre, bennem elég élénken él, hogy nem igazán szerettem. Egyrészt azért, mert folyton birsalmasajt volt benne – mindenkinééél – , és ez az egyetlen formája, ahogy nem szeretem a birsalmát, a másik pedig, hogy mindig száraz volt. Ezért éveken keresztül gondosan, és jó messzire kerültem, bárhol is futottam össze vele.

Néhány évvel ezelőtt, amikor kb csak köszönőviszonyban voltam a sütögetéssel, Férj kezdte el emlegetni, hogy ő azért úgy mégiscsak örülne neki, ha így karácsony környékén lenne valami gyümölcskenyér féle, mert valamiért a fejébe vette, hogy ő azt szereti.

Mit tehet ilyenkor a lelkes és gondos feleség, belevetettem magam a google keresőbe, és próbáltam valami olyan receptet találni, ami ránézésre jónak tűnik. Akkor találtam erre a sárgarépás verzióra, amit gondosan ki is nyomtattam, és azóta – a saját ízlésünkre alakítva – évente, az ünnepek alatt mindig el is készítek. Mivel sajnos már nem emlékszem, eredetileg hol a túróban találhattam a receptet, így ha ráismersz, nagyon köszönöm, és természetesen azonnal meg is jelöllek forrásként 🙂

karácsonyi gyümölcskenyér

…és, hogy miért is olyan különleges ez a gyümölcskenyér? Mert a tésztájában sárgarépa van, amitől isteni szaftos, és könnyű lesz. Na meg persze egy halom aszaltgyümölcs, mag, és isteni, olvadós belga tejcsoki.
Jahh, meg méz, karamelles ízű barnacukor, és persze az ilyenkor elmaradhatatlan fahéj és mézeskalács fűszer

Most, hogy így leírtam, tényleg nem sok köze van a klasszik gyümölcskenyérhez 😀

karácsonyi gyümölcskenyér

Mivel mi úgy szeretjük, hogy több benne a cucc, mint a tészta, így került is bele rendesen, de ha te inkább a tésztás részt kedveled, 1/3 résszel kevesebb aszalványt tegyél bele. A lényeg, hogy aszaltgyümölcsből puhát, és jó minőségűt válassz, a Magosbolttal biztos nem nyúlsz majd félre, minden hozzávalót megtalálsz náluk.

Nem túl édes, és ez nagy csapdája is a dolognak, mert elég komoly mennyiségeket lehet belőle megenni, és egy pillanatig se aggódj amiatt, hogy répa íze lenne, mert nincs. Tudod, mint a répatorta.

Nálam most azért készült ilyen kisebb papírformában, mert ajándékba szánom.
Ezek 19×9-es, 6cm magas formák, amiknek pont praktikus a mérete. A megadott hozzávalók mennyisége 4 ilyen kis formát tölt meg.

Ha egyben készítenéd, akkor a nagy őzgerinc formát, vagy egy kb 25cm-es kenyérformát válassz. A sütési idő így természetesen változik, 165 fokon, 45-50 percet süsd majd. A tésztát mindig ellenőrizd tűpróbával, és vigyázz, nehogy olvad csokiba szúrj 😉

Bár ezt a tésztát nagyon nehéz lenne kiszárítani – pont a répa miatt – de azért ne kísértsd a nagy sütisütő isteneket 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét