„- anya, én nem szeretem ezeket a pitéket, és a szilvát sem (amúgy igen, de ma nem…)
– nem gond kicsim, akkor majd nem eszel belőle…
miközben sül:
– húúú, ennek nagyon jó illata van
– megkóstolod?
– jaa, neem, nem szeretem…
20 perccel azután, hogy kisült:
– anya, ehetek egy szeletet? Megkóstoltam a krémet, és naagyon finom voolt…
nem egy szelet fogyott… 😀
– napjaink –
Volt a hűtőben néhány szem szilva még múlt hétről. Mivel kb az egész család addig szereti a szilvát, amíg nincs megérve, és megpuhulva, így ezek már határozottan hátrányos helyzetben voltak.
Csórikáim érettek is, puhák is…még néhány nap, és rossz végük lett volna, azt meg ugye mégsem történhet 😉
Így ebben a ropogós, mandulás galette-ben végezte, nagyon fahéjasan, krémesre sülve. Tök egyszerű, gyors, és finom. Ma nem is kellett több 😉
Általában nem nagyon kedvelem a leveles tésztát, de alkalmanként elcsábulok vásárlás közben, mert amúgy tényleg praktikus egy találmány. Jól jön, ha valamit gyorsan össze kell dobni, és most nagyon megkönnyítette a dolgom, hogy véletlenül volt egy csomag a hűtőben. Így a 40 perces sütési idővel együtt 50 perc alatt készen is voltam.
Fahéjas – szilvás galette:
hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
vaj
8-10 szem szilva
2 ek cukor
2 tk fahéj
3 ek kukoricakeményítő
a kenéshez:
1 tojás
2 ek cukor
mandula lapok
A szilvát negyedeld, szórd meg a cukorral és a fahéjjal, majd a kukoricakeményítővel. Forgasd össze és tedd félre. A tésztát kicsit nyújtsd át, a serpenyőt kend ki vékonyan vajjal vagy olajjal. Béleld ki a tésztával a formát úgy, hogy körben túl lógjon a tésztából kb 5 cm. Kanalazd a szilvát a pitére, hajtsd rá a tésztát. Kend meg felvert tojással, szórd meg a cukorral, és a mandula lapokkal. 200 fokos, légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. Ha nagyon barnulna a tészta, takard le alufóliával. Langyosan tálald.