…úgyhogy nevezzük amolyan hamis cannolinak 😉
Vannak olyan ételek, amiket azért nem készítek otthon, mert pl nem sütök semmit bő olajban. Ilyen süti a cannoli is, a szicíliai tésztaroló, amit hagyományosan lisztből, cukorból, és borból készítenek, olajban sütnek ki, végül krémes ricottakrémmel töltik.
Nálam most kicsit hmmm… alakbarátabb változatban, sütőben készült. Az eredeti, nyújtható változathoz képest, ebben az esetben a tészta híg, amit egy kanállal kell szétteríteni. A végeredmény pedig vékony, ropogós tészta, a krémes töltelék körül 😀
Nyilván nem ugyanaz az élmény, mintha bő olajba készült volna, de cserébe ennek a változatnak sokkal könnyebb és omlósabb a tésztája.
Nálunk elég hamar hűlt helye lett… 😀
A tészta formázásához szükséged lesz néhány kb 2cm átmérőjű fémhengerre. Ha nincs ilyened, készíts összesodort papírból, alufóliával bevonva.
Cannoli / sütőben készítve
Adag: 8 darab
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 190’C
Hozzávalók
A tésztához
2 tojásfehérje
7 dkg cukor
5 dkg liszt
2 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál vanília
kókuszolaj a kenéshez
A krémhez:
1,5 dl tejszín tejszín
15 dkg ricotta
7 dkg porcukor
1 teáskanál vanília
1/2 szem tonkabab őrölve (vagyis dobd mozsárba, és üsd, amíg porrá nem omlik ;))
3-4 evőkanál apróra vágott mogyoró a szóráshoz
A tésztához, a tojásfehérjét a cukorral keverd simára, de nem kell felverni. Add hozzá a többi hozzávalót is. Lágy, csomómentes massza lesz. Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vékonyan kend le kókuszolajjal. Egyszerre négy lapot süss ki. Egy laphoz kb 1,5 evőkanál tésztára van szükség. A tésztát kanalazd a tepsire, és körkörösen, belülről kifelé haladva, simítsd el, kb 1mm vékonyra. Minél vékonyabbra simized, annál ropogósabbra sül majd. 190 fokos sütőben, légkeveréssel, 6-8 perc alatt süsd aranybarnára. Vedd ki a sütőből, és még forrón, óvatosan tekerd fel a hengerre. Nem kell, hogy szoros legyen, de a széle kerüljön alulra. Tégy így a többi lappal is. Néhány percet hagyd hűlni, majd óvatosan csúsztasd ki belőle a hengereket. Süsd meg, és formázd tésztát is. Hagyd teljesen kihűlni. Addig készítsd el a krémet. A tejszínhabot verd fel, és tedd félre. A ricottát keverd el a többi hozzávalóval, végül óvatosan forgasd bele a felvert habot. Töltsd habzsákba, és két oldalról töltsd meg a tésztahengereket. A két végén szórd meg mogyoróval, csurgass rá olvasztott csokit, hintsd meg porcukorral.