Cukkinis-sajtos kenyér

0
421

Továbbra is szeretem az elsőre szürreálisan hangzó ételeket, és a cukkinis kenyér is valahogy ebbe a kategóriába tartozik. Pedig ez a szerencsétlen cukkini amúgy annyira egy sokoldalú zöldség, hogy kár lenne őt perifériára szorítani.

Most például kenyeret ízesítettem vele, vagyis az ízesítés túlzás, mert amúgy pont azért ilyen sokoldalú, mert íze az nem nagyon van, viszont nagyon jót tesz a pékáru állagának. A sajt és a póréhagyma csíra pedig gondoskodik a karakteresebb ízről.

Ha nincs otthon póréhagyma csírád, nyugodtan helyettesítsd apróra vágott póréhagymával. Ebben az esetben kicsit nagyobb darabok lesznek majd benne, de biztos nem lesz zavaró.

Mivel mi általában (kivéve palacsinta szombaton :P) sós reggelivel kezdjük a napot, így remek választás, a szokásos szendvics helyett.

A cukkini kenyér állaga inkább picit sűrűbb, nem az a piskótás, kalácsos állag. Viszont nagyon szaftos, cseppet sem száraz.

____

Hagymás cukkini kenyér

adag: 8-10 szelet
elkészítési idő: 70 perc
sütési hőfok: 180’C
forma: kb 25cm-es kenyérforma

hozzávalók:

a kenyérhez:
1 cukkini (kb. 30 dkg)
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
2,5 dl tej
1 teáskanál ecet
1 tojás
3 dkg olvasztott vaj
15 dkg reszelt sajt
2 újhagyma
1 marék póréhagyma csíra vagy kb 5cm póréhagyma apróra vágva

a tálaláshoz:
görög joghurt (elhagyható)

A cukkinit reszeld le a nagy lyukú reszelőn, enyhén sózd be és hagyd állni kb 15 percet
Addig reszeld le a sajtot, és karikázd fel a hagymát.
A tejet az ecetet és a tojás keverd el, és tedd félre.
A szárazanyagokat szitáld össze, majd robotgéppel keverd hozzá a tejes keveréket, és a vajat.
Végül egy spatulával forgasd hozzá az alaposan kinyomkodott cukkinit, a sajtot, a hagymakarikákat, és a csírát is.
Ne keverjük túl, mert nagyon sűrű lesz a tészta.
Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokos, légkeveréses sütőben 45-50 perc alatt süsd készre(Tűpróba!),
Végül rácson hagyjd teljesen kihűlni.
Tálalhatod magában, vagy görög joghurttal, és csírával megszórva.

Tipp: a tej és ecet páros helyett használhatunk megegyező mennyiségű írót is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét