Már megint a nyomi banánok… 🙂 Komolyan, nem is tudom, minek veszek banánt. Vagyis de, mert persze Mininek mindig megjön a kedve, mikor meglátja vásárlás közben, de valami furcsaság folytán, mire hazaérünk, ez mindig elmúlik. Aztán persze rakosgatom néhány napig, amíg meg nem barnul, végül mindig valami sütiben végzi 😀 Persze most sem volt ez másképp, de ez most épp kapóra jött, mert tökéletes választás volt utazáshoz.
Emellett pillanatok alatt elkészül, így akár reggelire is összedobhatod: amíg a sütő bemelegszik, pikk-pakk összeállítod a tésztát
A dióvaj helyett természetesen megfelel a mogyoróvaj is, de én egyrészt imádom a dióvajat, másrészt nem szívesen veszek kész magvajat, mert általában egy csomó olyan dolog is van benne, ami tök fölösleges. Ráadásul kb 10 perc elkészíteni itthon, és igazán a saját ízlésedre hangolhatod. Receptet itt találsz hozzá
Juharszirup helyett pedig tökéletesen megteszi a méz is, nálam szintén azért került bele ez, mert nagyon szeretem. Ezeken kívül más, általad használt folyékony édesítő is mehet bele.
Zabpelyhes keksz
elkészítés: kb 30 perc
adag: kb 20 darab
sütési hőfok: 160’C
Hozzávalók:
2 közepes banán (érett)
10 dkg dióvaj
4 evőkanál juharszirup
2 evőkanál kókuszolaj
2 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
20 dkg zabpehely
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
15 dkg áfonya
3 dkg dió (nagyobb darabokra vágva)
A tetejére:
2-3 evőkanál dió, és áfonya
A banánt villával nyomd össze, keverd hozzá a tojásokat, a juharszirupot, a kókuszolajat, a vaníliát, végül a dióvajat is. Add hozzá a zabpelyhet, majd a sütőport és a szódabikarbónát is. Alaposan keverd e. Forgasd bele az áfonyát, és a diót. Sütőpapírral bélelt tepsire rakj 2 evőkanálnyi halmokat, és nyomj a tetejükbe további áfonyaszemeket és diódarabokat. 160 fokos, légkeveréses sütőben 15-18 perc alatt süsd aranybarnára.