Hétköznap ritkán eszünk palacsintát, kivéve, ha van egy zacskó túró a hűtőben, amit két nap múlva lejár, nagyon nem akarok belőle körözöttet készíteni, de kidobni még annyira sem.
Mi másba is kerülhetne egy szép, kedd reggelen – főleg, ha kivételesen időben sikerült felkelni – mint palacsintába 😀 Ráadásul már az idejét sem tudom, mikor készítettem utoljára túrós palacsintát, ideje volt ismételni
A család mindenesetre elég lelkes volt, a pala állagának pedig kifejezettem jót tesz a krémes túró. A citromhéjat ki ne hagyd 😉
A végeredmény könnyű, laza szerkezetű, tök jó magas palacsinta, ami kb 15 perc alatt el is készült. Bár igaz, hogy az egyszerűség, és gyorsaság kedvéért nálam két serpenyőben sül, 4-4 darab egyszerre. Az alábbi mennyiség elég volt hármunknak, de ha dupla adag készül, az is elfogyott volna. Ha nem is egyszerre, de a nap folyamán biztosan 😛
Süsd őket közepes fokozaton. Ha a tetején már megjelentek az első buborékok, már fordíthatod is meg. Kb 1 perc kell az egyik, és picit kevesebb a másik oldalnak. A serpenyőt elég csak az első előtt kiolajozni, a többi nem szokott leragadni.
Csemete vajjal és juharsziruppal fokozta a reggeli dőzsölést, nekünk tökéletes volt „üresen”, vagy pár szem gyümölccsel 🙂
Citromos-túrós palacsinta
Elkészítés: 30 perc
Adag: 18-20 darab
hozzávalók:
150g liszt
2 tojás
150g túró
2-3 csapott ek cukor
1 tk sütőpor
180ml tej
1 citrom héja + 1 ek citromlé
1 ek olívaolaj
csipet só
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd kemény habbá, és tedd félre. A többi hozzávalót robotgéppel keverd simára, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot.
A grill lapot, vagy serpenyőt vékonyan kenj át olajjal, és süsd ki a palacsintákat. Rácsra tedd hűlni, hogy az alja se nedvesedjen be, és tálald azonnal.