Görögjoghurtos panna cotta fűszeres körtével

0
1805

Szerintem a panna cotta az egyik legkönnyebben elkészíthető, dekoratív, és könnyű desszert. Az Észak-Olaszországból származó édességet eredetileg magas zsírtartalmú tejből, és tejszínből készítették, zselatin segítségével, vaníliával ízesítve, aminek jellegét a hozzáadott gyümölcs vagy öntet határozza meg.

Nálam most egy kicsit zsírszegényebb verzióban készült, vagyis a tejszínt görög joghurtra cseréltem, és, hogy amolyan őszi, vagyis inkább már téli hangulata legyen, fahéjas körtével és dióval tálaltam.

Bár elfogult vagyok – imádom a panna cottát, gyakorlatilag bármilyen változatban – de szerintem nagyon finom a lágy krém, a fűszeres, roppanós karamellizált körtével. 😀

Érdemi munka kb 10 perc van vele, a továbbiakban már csak türelmesnek kell lenned, amíg megdermed a krém

Görögjoghurtos panna cotta fűszeres körtével

adag: 3 pohár
elkészítési idő: 10 perc + légy türelmes 😉

Hozzávalók:

2 dl tej
3 dl natúr görög joghurt
1 evőkanál zselatin
1 teáskanál vanília aroma
2-3 evőkanál méz
A körtéhez:
1 szem körte
3 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
1/2 tk fahéj
3-4 evőkanál dió
A tej feléhez add a zselatint, és 5 percre tedd félre, amíg fel nem olvad. A tej másik felét melegítsd fel, csurgasd bele a mézet, és a zselatinos tejet. Forrósítsd fel amíg gyöngyözni nem kezd, és azonnal vedd le a tűzhelyről. Keverd bele a joghurtot, a vaníliát, és oszd el a poharakban. Minimum négy órára tedd hűtőszekrénybe. A körtét vágd 1 cm-es kockákra, és tedd félre. Egy serpenyőbe tedd fel a cukrot és a mézet, és karamellizáld aranybarnára. Mehet hozzá a körte, a fahéj, és a dió. Pirítsd még további 1-2 percet. Kanalazd még melegen a panna cotta tetejére, és tálald azonnal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét