…vagyis parmezános-fűszeres kéregben sült csirke, fokhagymás, bazsalikomos mártásban, de már így is hosszú volt a cím, nem akartam még tovább fokozni 😛
Gyorsan elkészül – mire a krumpli megfő, a többi is megvan – és baromi sok edény kell hozzá, mert minden külön készül (de legalább egy időben) és cserébe nagyon finom 😀
Ez a fűszeres csirkemell már önmagában is elég kellemes kis darab, mert a parmezán és a fűszerek ropogós kérget varázsolnak a szaftos csirke köré, de a fokhagymás-bazsalikomos – és naná, hogy ebben is van parmezán – mártással még finomabb.
Nálam most krumplipüré készült hozzá, mert valami perverz vonzódást érzek a szószos, szuszmákos fogások mellé a krémes krumpli irányába – de tök jó mellé a hasábburi, vagy ha minden kötél szakad, a rizs is.
Ha a húst akkor fűszerezed be, mielőtt a krumplit (vagy a más köretet) felteszed főni, és először elkészíted a mártást is, akkor nem is kll tovább várnod, sütheted is. Persze ha nagyon előrelátó vagy – szóval nem olyan, mint én – nyugodtan pácold be előre. Nem tudsz vele hibázni 😉
_____
_____
Fűszeres csirke bazsalikomos mártással
elkészítés: 30-40 perc
adag: 2-3 személyre
hozzávalók a mártáshoz:
2 gerezd fokhagyma
100 ml húsalaplé
200 ml tejszín (én most főzőtejszínt használtam, mert alacsonyabb a zsírtartalma)
50 g parmezán
1 nagy marék bazsalikom
1/4 tk bors
só – szükség szerint, a parmezán függvényében
- Melegítsd fel az olajat, és alacsony lángon dinszteld meg rajta a fokhagymát
- Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd add hozzá a tejszínt is.
- Végül fűszerezd a parmezánnal, az apróra vágott bazsalikommal és a borssal.
- Alacsony fokozaton főzd addig, amíg a sajt elolvad és a mártás besűrűsödik. Ha szükséges, sózd meg.
Hozzávalók a csirkéhez
1 csirkemellfilé
1-2 evőkanál olívaolaj
a fűszerkeverékhez:
2 ek reszelt parmezán
1/2 tk bors
1/2 tk só
1 tk fűszerpaprika
1 tk oregánó
1 tk fokhagyma garnulátum
2 tk petrezselyemlevél
- A csirkemellet felezd el, majd hosszában is vágd ketté. Ha szükséges, enyhén klopfold ki, de ne verd vékonyra, csak, hogy kb mindenhol egyforma legyen a vastagsága.
- A fűszerkeverék hozzávalóit keverd el. Ha eleve darált parmezánt használsz, akkor nincs vele különösebb adminisztráció, de ha frissen reszeled, akkor érdemes a kész fűszerkeveréket egy kávédarálóban, vagy aprítóban forgasd átforgatni. Minél egyneműbb a keverék, annál szebb, és jobb lesz a végeredmény, hiszen annál jobban bevonja majd a hússzeleteket. A csirkemell szeleteket forgasd meg a fűszerkeverékben.
- A felhevített olívaolajon, közepes lángon 5-6 perc alatt süsd készre.
Végül tálald a választott köret mellé, a mártással gazdagon nyakon öntve