Fetás-paradicsomos pite

0
1564

Évekkel ezelőtt készítettem hasonló paradicsomos pitét, a régi blogon meg is találod ITT

Akkor voltam annyira lelkes, hogy pitetésztát készítettem hozzá, de most inkább az egyszerűbb oldalról közelítettem, és kész leveles tésztát használtam.

Mondanám, hogy így sokkal gyorsabban elkészül, ami egészen addig igaz, amíg nem kezdesz el a melegben a leveles tészta fonogatásával pilinckázni 😀

paradicsomos fetas pite4

Bazsalikomos fetakrém, sült paradicsom, fenyőmaggal, mindez a ropogós leveles tésztán. Remek kis nyári darab, akár vendégvárónak is.


Az egész dolog apropóját az adta, hogy a napokban megláttam ezeket a hatalmas és érett ökörszem paradicsomokat (az a mutáns, rücskös fajta az) a zöldségpultban. Imádom ezt a fajta paradicsomot, mert sűrű, nem esik ki a közepe, mikor felszeleteled, és igazi paradicsomíze van.

A mini-parik viszont itthonról, a kertből vannak. Nincs belőle túl sok, összesen 4 tő, de már izgatottan vártuk, hogy mikor szüretelhetünk végre róla.
és az íze…úúristeen, annyira édes <3 isteni 🙂

De most vissza is a pitéhez:


Tényleg egyszerű az elkészítése:

– szabd ki a piteforma méretéhez a levelestésztát, és tedd a piteforma aljára. A széléből vágj kb 1cm széles csíkokat, és fond össze, majd kicsit tedd vissza a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Még ne tedd rá az alapra. Addig

– keverd el a krém hozzávalóit

– szeleteld fel a paradicsomot

– jöhet a levelestésztával kibélelt piteforma: Kend meg a krémmel úgy, hogy hagyj annyi helyet, amennyi a fonat szélessége. Egy ecsettel kend körbe a tésztát, simítsd rá a fonott tésztát. Pakold tele a paradicsommal, kend le felvert tojással, és mehet is a sütőbe 170fokra, kb 30 percre, vagy amíg a paradicsom meg nem sül.

– Ha kisült, sózd meg ízlés szerint, szórj rá pirított fenyőmagot, és apróra vágott bazsalikomot. Már tálalhatod is.

  • Ha nincs kedved/időd/türelmes a tészta-fonós bulihoz, tökéletesen megfelel az is, ha vágsz egy csíkot, és pont így használod, mintha fonat volna. Végső eseteben az is jó lehet, ha a széleit felhajtod, mint egy galette-nél. Ez utóbbinál viszont általában sütés közben visszahajlik a tészta, és enyhén eldeformálódik. Az élvezeti értékén nem csökkent, de nna…hát nem annyira szép 😀
  • Fenyőmag helyett használj más magvat: mandulalapokat, vagy akár pisztáciát
  • Mindenképpen érdemes olyan paradicsomot választani, ami nem túl leves, hogy ne áztassa el a tésztát.
  • Én ki szoktam bélelni a forma alját sütőpapírral. Erre nem biztos, hogy szükség van, hiszen a tészta elég komoly mennyiségű zsiradékot tartalmaz. De kevés annál bosszantóbb dolog van, mikor a tészta beleragad a formába, és ezen aztán tényleg nem múlik semmi.
  • A kerek pite sok leeső résszel jár. Ha nem szeretnél ilyet, akkor készítsd szögletes formára. Először a kész tésztaszélekből vágd le a szélekre szántat, és ami marad, akkora lesz majd a kész pite 😉
  • ha van rá lehetőséged, használj színes paradicsomot, és akár néhány lilahagyma-karika is mehet a paradicsomszeletek közé

    És kb ennyi az egész, már kész is vagy 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét