Évekkel ezelőtt készítettem hasonló paradicsomos pitét, a régi blogon meg is találod ITT
Akkor voltam annyira lelkes, hogy pitetésztát készítettem hozzá, de most inkább az egyszerűbb oldalról közelítettem, és kész leveles tésztát használtam.
Mondanám, hogy így sokkal gyorsabban elkészül, ami egészen addig igaz, amíg nem kezdesz el a melegben a leveles tészta fonogatásával pilinckázni 😀
Bazsalikomos fetakrém, sült paradicsom, fenyőmaggal, mindez a ropogós leveles tésztán. Remek kis nyári darab, akár vendégvárónak is.
Az egész dolog apropóját az adta, hogy a napokban megláttam ezeket a hatalmas és érett ökörszem paradicsomokat (az a mutáns, rücskös fajta az) a zöldségpultban. Imádom ezt a fajta paradicsomot, mert sűrű, nem esik ki a közepe, mikor felszeleteled, és igazi paradicsomíze van.
A mini-parik viszont itthonról, a kertből vannak. Nincs belőle túl sok, összesen 4 tő, de már izgatottan vártuk, hogy mikor szüretelhetünk végre róla.
és az íze…úúristeen, annyira édes <3 isteni 🙂
De most vissza is a pitéhez:
Tényleg egyszerű az elkészítése:
– szabd ki a piteforma méretéhez a levelestésztát, és tedd a piteforma aljára. A széléből vágj kb 1cm széles csíkokat, és fond össze, majd kicsit tedd vissza a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Még ne tedd rá az alapra. Addig
– keverd el a krém hozzávalóit
– szeleteld fel a paradicsomot
– jöhet a levelestésztával kibélelt piteforma: Kend meg a krémmel úgy, hogy hagyj annyi helyet, amennyi a fonat szélessége. Egy ecsettel kend körbe a tésztát, simítsd rá a fonott tésztát. Pakold tele a paradicsommal, kend le felvert tojással, és mehet is a sütőbe 170fokra, kb 30 percre, vagy amíg a paradicsom meg nem sül.
– Ha kisült, sózd meg ízlés szerint, szórj rá pirított fenyőmagot, és apróra vágott bazsalikomot. Már tálalhatod is.
- Ha nincs kedved/időd/türelmed a tészta-fonós bulihoz, tökéletesen megfelel az is, ha vágsz egy csíkot, és pont így használod, mintha fonat volna. Végső eseteben az is jó lehet, ha a széleit felhajtod, mint egy galette-nél. Ez utóbbinál viszont általában sütés közben visszahajlik a tészta, és enyhén eldeformálódik. Az élvezeti értékén nem csökkent, de nna…hát nem annyira szép 😀
- Fenyőmag helyett használj más magvat: mandulalapokat, vagy akár pisztáciát
- Mindenképpen érdemes olyan paradicsomot választani, ami nem túl leves, hogy ne áztassa el a tésztát.
- Én ki szoktam bélelni a forma alját sütőpapírral. Erre nem biztos, hogy szükség van, hiszen a tészta elég komoly mennyiségű zsiradékot tartalmaz. De kevés annál bosszantóbb dolog van, mikor a tészta beleragad a formába, és ezen aztán tényleg nem múlik semmi.
- A kerek pite sok leeső résszel jár. Ha nem szeretnél ilyet, akkor készítsd szögletes formára. Először a kész tésztaszélekből vágd le a szélekre szántat, és ami marad, akkora lesz majd a kész pite 😉
- ha van rá lehetőséged, használj színes paradicsomot, és akár néhány lilahagyma-karika is mehet a paradicsomszeletek közé
És kb ennyi az egész, már kész is vagy 😀
Fetás-paradicsomos pite
elkészítés ideje: 15 perc +30 perc sütési idő
sütési hőfok:170’C
forma mérete: 24-26cm átmérőjű piteforma
hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
a krémhez:
150g feta sajt
3 púpos ek görög joghurt
6-7 nagyobb bazsalikomlevél finomra vágva
2 ek olívaolaj
csipet só – ízlés szerint
a tetejére:
2 szem paradicsom, és néhány koktélpari
a kenéshez: tojás
bazsalikom, só, pirított fenyőmag
A leveles tésztát terítsd ki, vágd a forma aljának megfelelő méretre, és tedd a sütőpapírral bélelt „tepsibe”. A maradék tésztából vágj kb 1cm-es csíkokat, és fond össze őket. Annyit készíts amennyi körbeéri majd a formát. Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a krémet és felszeleteled a paradicsomot. A krémhez egyszerűen keverd el a hozzávalókat.
Simítsd a krémet a tésztára úgy, hogy körben hagyj annyi helyet, amilyen a fonat szélessége, majd kend meg körben vízzel, és rajd körbe a tésztafonatokkal (vagy az egyszerűen csíkokra vágott tésztával). Halmozz paradicsomot a krémre – mehet rá bőven, több szinten. Végül kend le körben felvert tojással, és tedd 170’C-os, légkeveréses sütőbe, kb 30 percre, vagy amíg a paradicsom meg nem sül.
Ha kisült, sózd meg, szórd meg pirított fenyőmaggal, és finomra vágott bazsalikommal. Díszítsd még néhány egész bazsalikomlevéllel, és tálald azon melegében 😉