A piccata tulajdonképpen egy hússzelet – általában borjú- vagy csirke – amelyet felszeletelnek, lisztbe forgatnak, megpirítanak, majd citromlevet, vajat és kapribogyót tartalmazó szószban, tésztával körítve szolgálnak fel
Néhány hónappal ezelőtt viharos szerelembe estem az orecchiette tésztával. Annyira, hogy képes vagyok nekiállni begyúrni bármikor, ha épp egy kis tésztára vágyom. Az egy adag gyakorlatilag percek alatt elkészül, és amíg a tészta pihen, élő is tudom készíteni a rávalót.
Az orecchiette tészta csupán durumbúza lisztből és vízből készül. Vagyis nem, tényleg nem kell bele tojás, a durumliszt magas fehérjetartalma miatt. Emellett sokkal több rostot tartalmaz, mint a hagyományos búzaliszt.
A Dél-olaszországi Puglia-ból származó tészta kis kupola alakú, a közepe vékonyabb, mint a széle, és érdes felületű.
Az elkészítése egyszerű, bár némi gyakorlást igényel. De néhány darab után könnyen belejön az ember.
Az elkészítéséről itt találsz videót
A tészta nagyon jó barátja pedig a krémes, citrusos, lágy csirkehúsos, sós kapribogyós piccata
Tökéletes nyári darab, és az egyik legjobb benne, hogy egy maroknyi hozzávalóból készíthetsz igazán dekadens, és különleges fogást. Már csak egy pohár száraz fehérbor kell mellé
Legjobb, ha azonnal tálalod, amint elkészült, mert a tészta hamar beszívja a szószt. Ha mégsem így tervezed, akkor érdemesebb picit hígabbra készíteni a mártás, és csak azután összekeverni a tésztával, ha már mindkettő kihűlt
Ha valamiért a bor nem játszik, használj helyette ugyanannyit a tészta főzőlevéből
A csirkét vaj és olaj keverékében süsd meg. Az olaj miatt nem ég meg a vaj, a vajtól pedig krémesebb és gazdagabb lesz a mártás.
A csirkét vágd falatnyi darabokra, hogy hamar megsüljön, és minden falatba jusson belőle 😉
A kapribogyót csepegtesd le, de ne öblítsd át. A sós íze tökéletes a citromhoz.
Ha szereted a fokhagymát, bátran tehetsz bele picivel többet is, de vigyázz, nehogy minden mást elnyomjon.
Friss orichette tészta helyett természetesen bármilyen más tésztával is isteni. A tagliatelle, vagy a penne is remek választás, de gnocchival sem lőhetsz mellé.
Csirke piccata
Elkészítés: kb 30 perc
adag: 1 személyre
hozzávalók:
a tésztához:
120g durumbúza liszt
55g víz
vagy kb 80-100g száraztészta
a szószhoz:
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
120g csirkemell filé (kb negyed csirkemell )
1 gerezd fokhagyma
70ml száraz fehérbor vagy a tészta főzővize
2-3 ek kapribogyó
1/2 citrom héja
1/4 citrom leve
100ml főzőtejszín
csipet só / opcionális
tetejére: kapribogyó, parmezán
A tésztát főzd ki sós vízben. Ha friss tésztát használsz, forrás után 3 perc elég neki. Ha száraz tésztát, kövesd az utasításokat a csomagolásról.
A csirkemellet vágd kisebb kockákra, melegítsd fel az olajat és a vajat, és 2-3 perc alatt pirítsd meg rajta a húst. Add hozzá az összenyomott fokhagymát, reszeld hozzá a citromhéjat és mehet a citrom leve is. Szórd bele a kapribogyót, és öntsd fel a fehérborral. Ha szükséges, sózd meg. Hagyd forrni 2-3 percet, hogy az alkohol enyhén elillanhasson (nem fog ;)) Öntsd fel a tejszínnel, és 3-4 perc alatt hagyd, hogy besűrűsödjön. Végül forgasd bele tésztát, néhány szem kapribogyóval, és parmezánnal megszórva tálald azonnal.