Csirke Piccata

0
1220

A piccata tulajdonképpen egy hússzelet – általában borjú- vagy csirke – amelyet felszeletelnek, lisztbe forgatnak, megpirítanak, majd citromlevet, vajat és kapribogyót tartalmazó szószban, tésztával körítve szolgálnak fel

Néhány hónappal ezelőtt viharos szerelembe estem az orecchiette tésztával. Annyira, hogy képes vagyok nekiállni begyúrni  bármikor, ha épp egy kis tésztára vágyom. Az egy adag gyakorlatilag percek alatt elkészül, és amíg a tészta pihen, élő is tudom készíteni a rávalót.

Az orecchiette tészta csupán durumbúza lisztből és vízből készül. Vagyis nem, tényleg nem kell bele tojás, a durumliszt magas fehérjetartalma miatt. Emellett sokkal több rostot tartalmaz, mint a hagyományos búzaliszt.

A Dél-olaszországi Puglia-ból származó tészta kis kupola alakú, a közepe vékonyabb, mint a széle, és érdes felületű.
Az elkészítése egyszerű, bár némi gyakorlást igényel. De néhány darab után könnyen belejön az ember.

Az elkészítéséről itt találsz videót

A tészta nagyon jó barátja pedig a krémes, citrusos, lágy csirkehúsos, sós kapribogyós piccata

Tökéletes nyári darab, és az egyik legjobb benne, hogy egy maroknyi hozzávalóból készíthetsz igazán dekadens, és különleges fogást. Már csak egy pohár száraz fehérbor kell mellé

Csirke piccata1

Legjobb, ha azonnal tálalod, amint elkészült, mert a tészta hamar beszívja a szószt. Ha mégsem így tervezed, akkor érdemesebb picit hígabbra készíteni a mártás, és csak azután összekeverni a tésztával, ha már mindkettő kihűlt

Ha valamiért a bor nem játszik, használj helyette ugyanannyit a tészta főzőlevéből

A csirkét vaj és olaj keverékében süsd meg. Az olaj miatt nem ég meg a vaj, a vajtól pedig krémesebb és gazdagabb lesz a mártás.
A csirkét vágd falatnyi darabokra, hogy hamar megsüljön, és minden falatba jusson belőle 😉

A kapribogyót csepegtesd le, de ne öblítsd át. A sós íze tökéletes a citromhoz.

Ha szereted a fokhagymát, bátran tehetsz bele picivel többet is, de vigyázz, nehogy minden mást elnyomjon.

Friss orichette tészta helyett természetesen bármilyen más tésztával is isteni. A tagliatelle, vagy a penne is remek választás, de gnocchival sem lőhetsz mellé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét