Mikor 6-7 évvel ezelőtt elkezdtem odafigyelni arra, hogy mégis mi kerül az asztalunkra, az egyik első alapanyag, amivel közelebbi kapcsolatba kerültem, a köles volt. Persze hamar unalmas lett köretként, ezért igyekeztem egyéb alternatívákat is találni. Így leltem rá a Rita konyháján a császármorzsára, kölesből elkészítve. Ha ezt egyszer megkóstolod, soha többé nem eszed meg a hagyományos, darából készített morzsát.
Igaz, hogy a benne lévő tejszín miatt nem igazán diétás fogás, de a köles jótékony hatásai – na, és persze az íze – megéri, hogy néha kényeztesd magad vele 🙂
Császármorzsa
Elkészítés: kb 1 óra
Adag: 3-4 személyre
hozzávalók:
80 g köles
120 g liszt
100g cukor
fél (bio)citrom reszelt héja
4 tojás
200 ml habtejszín
2 evőkanál vaj
A kölest főzd meg kétszeres vízben egy csipet sóval, hűtsd ki.
Válaszd szét a tojásokat, és a fehérjét verd kemény habbá.
A kihűlt kölesbe mehet a liszt, a tojássárgája, cukor, tejszín, citrom.
Óvatosan forgasd bele a habot, és a felmelegített vajon pirítsd meg, mint a hagyományos fajtáját.